open-navfaktor-logo
search
Crveni križ FBiH
Pomoć za Hrvatsku: Jučer više od 32.000 poziva na humanitarni broj
Crveni križ Federacije BiH aktivirao je humanitarni broj 17023 za stanovništvo ugroženo usljed razornog zemljotresa u Hrvatskoj. 
30.12.2020. u 15:37
get url
text

Pozivom na humanitarni broj doniraju se 2 KM, a samo tokom jučerašnjeg dana zabilježena su 32.842 poziva sa sva tri operatera u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Crvenog križa FBiH. Kako navode, do sada se javio veliki broj građana koji je ponudio kako novčanu, tako i pomoć u vidu razliličitih vrsta roba. 

Crveni križ FBiH osim pomoći u vidu materijalno-tehničkih sredstava, formirao je i multifunkcionalni tim koji u svom sastavu ima tri ljekara, osam medicinskih radnika, tim prve pomoći, tim za logistiku i tim za obnavljanje porodičnih veza.

Pored toga, dva psihologa spremni su putem online platformi pružati psihosocijalnu pomoć za pomagače u Hrvatskoj - osoblje i volontere ukoliko bude potrebe. Ovaj tim prijavljen je Društvu Crvenog križa BiH i spreman je ići u međunarodnu humanitarnu misiju u Hrvatsku, a zavisno od potreba bit će formirani i manji timovi iz općinskih/gradskih ili kantonalnih organizacija Crvenog križa.

Kroz konsultaciju sa kolegama iz Hrvatskog Crvenog križa za sada je najbolji način podrške pomoć putem humanitarnog broja i žiroračuna, a organiziranje i prikupljanje humanitarne pomoći se može pokrenuti kada za time budu i realne potrebe, navodi se u saopćenju.

Crveni križ u BiH trenutno radi na mapiranju svojih raspoloživih kapaciteta, kao i prijavljenih donacija koje će se kontinuirano nuditi Hrvatskom Crvenom križu. Iz Crvenog križa FBiH zahvalili su svim građanima BiH koji pozivaju humanitarni broj 17023, ali i bh. firmama koje su se javile kako bi uplatile novčane donacije.

Crveni križ FBiH i u narednim danima izvještavat će javnost o prikupljenim sredstvima za pomoć Hrvatskoj. 

- Hvala vam na iskazanoj solidarnosti, komšije pomažu prve - poručili su iz Crvenog križa FBiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.