open-navfaktor-logo
search
Hitna sjednica VSUN-a
Pomoćnik generalnog sekretara UN-a o BiH: Primijećene su prijetnje secesionizmom, poricanje genocida...
AUTOR: Glas Amerike
30.04.2024. u 23:02
get url
text
Miroslav Jenča
Miroslav Jenča
FOTO: Screenshot/United nations
Pomoćnik generalnog sekretara UN-a za Evropu, centralnu Aziju i Ameriku Miroslav Jenča u obraćanju na večerašnjoj hitnoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a o situaciji u Bosni i Hercegovini je rekao kako je UN-ov odjel za politička i mirovna pitanja također je pozvan da izvijesti Vijeće sigurnosti o dešavanjima u BiH.
- Od tada smo zapazili kako pozitivne tako i zabrinjavajuće stvari - rekao je Jenča.
U govoru se osvrnuo na odluku Evropskog vijeća da otvori pristupne pregovore sa BiH, dodavši kako u političkom rukovodstvu postoji konsenzus da su evropske integracije najbolji put za stabilnu i prosperitetnu zemlju.
- Istovremeno, posljednjih mjeseci bili smo svjedoci radnji i izjava koje su u suprotnosti sa navedenim pozitivnim pomacima - rekao je, prenio je Glas Amerike.
Jenča je spomenuo zapažanja specijalnih savjetnika generalnog sekretara za prevenciju genocida, koji su boravili u službenim posjetama BiH i regionu proteklih godina. Primijetili su, kako je rekao, prijetnje secesionizmom, govor mržnje, poricanje genocida i veličanje ratnih zločinaca koje su osudili domaći i međunarodni sudovi.
Jenča je podsjetio na činjenicu da su Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde utvrdili su da su u Srebrenici i okolini u julu 1995. godine počinjena djela genocida nad Bošnjacima.  
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.