open-navfaktor-logo
search
Humana misija
Pomozi.ba u Turskoj privodi kraju istovar robe iz BiH za zemljotresom pogođeno stanovništvo
Iz posljednjih kamiona istovara se roba koju je humanitarna organizacija Pomozi.ba u konvoju od 54 šlepera dopremila iz Bosne i Hercegovine za potrebe stanovništva pogođenog razornim zemljotresom koji je početkom februara zabilježen u Turskoj i Siriji.
22.02.2023. u 13:55
get url
text

Kako kaže portparol humanitarne organizacije Pomozi.ba Maja Arslanagić - Hrbat za Fenu iz Turske, sa današnjim danom sve bi trebalo da bude smješteno u skladište turske organizacije AFAD-a.

- Iz tog skladišta AFAD donacije direktno preusmjerava u ugrožena područja, tamo gdje je to i najpotrebnije. Time je ovdje naš posao završen, mi se vraćamo u Bosnu i Hercegovinu. U skorije vrijeme opet ćemo slati pomoć kamionima u Tursku, sigurno i u Siriju. Najvjerojatnije ćemo uspjeti i u Siriju poslati robu, radimo na tome - kazala je. U međuvremenu, organizacija kojoj su uplatili novac, već postavlja šatore, deke, vreće za spavanje, dijele hranu i gotove obroke ljudima u Siriji.

Prema preporukama, roba je dopremljena u grad Edirne, u blizini granice Bugarske i Turske. Odatle se vozovima distribuira, dalje prema potrebama. Kako je kazala Arslanagić-Hrbat, na istu lokaciju stižu šleperi s pomoći i iz raznih drugih, uglavnom, evropskih zemalja.

Podsjeća da u BiH i dalje traje akcija prikupljanja igrački za djecu Turske i Sirije, koju je pokrenula Pomozi.ba. Primaju i dalje novčane donacije za zemljotresom stradalo stanovništvo Turske i Sirije.

- Sad radimo na obezbjeđivanju stambenih kontejnera i za Tursku i za Siriju jer su nam rekli da je to sad najpotrebnije - naglasila je.

Humanitarna organizacija Pomozi. ba dosad je otpremila 55 šlepera robe namijenjene kao pomoć stanovništvu zemljotresom pogođenog područja. Pretpostavljaju da će, u narednom periodu, biti još toliko pomoći.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.