open-navfaktor-logo
search
Spasimo Drinu
Poništena odobrenja za građenje obaloutvrde u Goraždu
Neformalna grupa građana "Spasimo Drinu" u Goraždu je održala vanrednu press konferenciju povodom odluke Federalnog ministarstva prostornog uređenja da se poništava urbanistička saglasnost i odobrenje za gradnju obaloutvrda u tom gradu.
15.10.2020. u 12:15
get url
text

Rješenje federalnog ministra prostornog uređenja je konačno, te nije dopuštena žalba, istakli su.

- Ova odluka za nas predstavlja pobjedu - skoro šest mjeseci nakon početka naše borbe za spas rijeke Drine od betonskih zidova koji su izgrađeni na netransparentan način, dobili smo potvrdu da je gradnja obaloutvrde urađena na nelegalan način. Ovo je dokaz da se borba za ispravno isplati. Posebno ističemo da u skladu sa rješenjem Federalnog ministarstva prostornog uređenja, Općina Goražde putem svoje službe uopće nije bila nadležna za izdavanje navedenih rješenja jer za izvođenje tih radova urbanističku saglasnost je moglo izdati isključivo Federalno ministarstvo prostornog uređenja kao nadležan organ uprave - naveo je Mirsad Kadrić, član neformalne grupe građana "Spasimo Drinu".

Podsjećaju, na planiranju i gradnji obaloutvrde počelo se raditi nakon poplava iz decembra 2010. koje su uzrokovane nekontrolisanim ispuštanjem vode iz HE "Piva" Mratinje. Poslije nekoliko godina pripreme, te nakon što je Svjetska banka odobrila kredit, radovi su počeli u aprilu 2019. godine, a vrijednost investicije je oko 10,5 miliona KM. Građani su, kako su istakli, više puta iskazali sumnje u koruptivne radnje od uprave Grada Goražda prilikom odabira projekta, a bez obzira na nezadovoljstvo građana, gradske vlasti su i dalje ignorisale njihovo mišljenje u vezi s daljom izgradnjom obaleutvrde dato na javnoj raspravi 02.7.2020.

- Mi nastavljamo našu borbu za spas Drine i koristit ćemo sve pravne lijekove u ostvarenju svog cilja. Ovim putem najavljujemo krivične prijave protiv odgovornih iz Grada Goražde te ističemo da ćemo cijeli ovaj slučaj netransparentne gradnje obaloutvrde u gradu Goraždu predati u SIPA-u i FUP, s obzirom na to da se radi o zloupotrebi višemilionskog projekta - zaključili su aktivisti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.