open-navfaktor-logo
search
Nakon sjednice Skupštine
Ponovili svoje zahtjeve: Brat i sin ubijene Amre Kahrimanović najavili novu protestnu šetnju u Tuzli
Nakon završene hitne sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona, koja je sazvana povodom ubistva Amre Kahrimanović, brat i sin ubijene Nedžad Kahrimanović i Damir Hodžić najavili su novu protestnu šetnju koju su zakazali za subotu, 17. februar, u 12 sati, na potezu od Tržnog centra Sjenjak, gdje se desilo ubistvo, do zgrade MUP-a Tuzlanskog kantona.
15.02.2024. u 16:01
get url
text
Hodžić i Kahrimanović

Podsjećamo, Amru Kahrimanović 7. februara u večernjim satima ubio je policijski inspektor Elvis Ćustendil. Iako je u vrijeme počinjenja ubistva bio na godišnjem odmoru, nosio je oružje koje je morao ostaviti na poslu. U Tuzli je u nedjelju održana protestna šetnja povodom ubistva, tokom koje je porodica ubijene zatražila ostavke ministra unutrašnjih poslova Hajrudina Mehanovića i direktora Uprave policije MUP-a TK Dževada Kormana, ali i ostalih koji su odgovorni za propuste unutar MUP-a TK.

- Molim da u subotu u 12 sati kompletnu trasu od Tržnog centra Sjenjak pa do MUP-a ispunimo nepreglednom kolonom ljudi. Pozivam ambasadore da nam se pridruže, kao i visokog predstavnika. To je mirna šetnja za Amru Kahrimanović i sve žrtve, nema nikakve političke konotacije i političkog zahtjeva. Da su imali imalo morala, podnijeli bi ostavku, ništa drugo nismo tražili. Cipelare nas, mene su počeli cipelariti sa svojim botovima. Ja sam za sva svoja djela odgovarao i za prekršaje, a oni se kriju i lažu - rekao je Nedžad Kahrimanović.

Nedžad Kahrimanović i Damir Hodžić okrenuli su leđa zastupnicima u momentu dok su oni ulazili u skupštinsku salu, a isto su učinili i dok je za govornicom bio direktor Uprave policije MUP-a TK Dževad Korman i još neki zastupnici, koji tokom svog obraćanja nisu izričito tražili smjenu ministra unutrašnjih poslova.

- Ne postoji niti jedan promil da je ovo neki politički aktivizam. Ovo je čisto borba da se smijene ljudi u hijerarhiji unutar MUP-a i da podnese ostavku ministar unutrašnjih poslova - zaključio je Kahrimanović.

Damir Hodžić, sin ubijene Amre Kahrimanović, rekao je da je porodica znala da danas na sjednici Skupštine TK neće biti ostavki, ali da su se u dubini duše tome nadali.

- Nadali smo se da će pokazati trunku ljudskosti i morala. Pokazali su da nemaju empatiju. Mi nećemo stati. Ne zanima nas politička orijentacija, sve vas molim da budete uz nas i da dođete u subotu i podržite našu šetnju. Mi moramo mijenjati ovaj sistem jer oni ne žele da ga mijenjaju. Dakle, tražimo ostavke, ministra, direktora policije, policijskog službenika koji nije evidentirao da policajac ubica nije razdužio svoj pištolj u prostorijama MUP-a TK i svih odgovornih u toj hijerarhiji - rekao je Hodžić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.