open-navfaktor-logo
search
Slučaj Pečat
Ponovo odgođeno ročište za izjašnjenje o krivnji Fikreta Abdića
Ponovo je odgođeno ročište na kojem se načelnik Općine Velika Kladuša Fikret Abdić trebao izjasniti o krivnji po optužnici kojom ga Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona tereti za zloupotrebu položaja ili ovlasti u slučaju "Pečat".
01.11.2023. u 09:57
get url
text

VEZANI TEKST - Odgođeno ročište na kojem se Fikret Abdić treba izjasniti o krivnji za zloupotrebu položaja zbog pečata

- Ročište je odgođeno do odluke o zahtjevu za delegaciju Tužilaštva Unsko-sanskog kantona. Radi se o zahtjevu branioca Fikreta Abdića koji je zatražio delegaciju Tužilaštva Unsko-sanskog kantona – odgovoreno nam je iz Tužilaštva USK.

Prema pisanju RTVUSK, Abdićev advokat Hamdija Veladžić je kazao da je delegiranje traženo od Federalnog tužilaštva kako bi se stvarno nadležnim proglasilo neko od tužilaštava u FBiH, te dodao da je zamjereno načinu rada Tužilaštva u Bihaću.

Prvo ročište za izjašnjenje o krivnji pred Općinskim sudom u Bihaću bilo je zakazano za 10. oktobar, a potom pomjereno za 31. oktobar. Nije poznato kada bi moglo biti zakazano novo.

Abdić se potvrđenom optužnicom tereti za zloupotrebu položaja ili ovlasti jer je kao načelnik donio pravilnik po kojem je "oduzeo" pečat Općinskom vijeću Velike Kladuše i odbio potom da ga vrati. Time je onemogućio Općinsko vijeće da koristi svoj pečat kako bi ovjeravali akte i onemogućio da ti akti budu objavljivani u Službenom glasniku Velike Kladuše.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.