open-navfaktor-logo
search
Za svakoga po nešto
Ponuda Sarajlijama za ovaj vikend: Od koncerta Sarajevske filharmonije i Regine, do teferiča i koride
Bogat kulturno-zabavni sadržaj očekuje ovog vikenda stanovnike, ali i goste glavnog grada Bosne i Hercegovine.
01.07.2023. u 10:15
get url
text

Jedna od najvećih kulturnih manifestacija u Sarajevu i našoj zemlji, "Baščaršijske noći", počinje večeras.
Čast da otvori Festival simbolično je pripala "Templu", monumentalnom zdanju nekadašnje sefardske sinagoge u kojem je smještena i djeluje ustanova kulture Bosanki kulturni centar KS.

Dvadeset i sedmo izdanje ovog ljetnog Festivala ugostit će mnoštvo vrhunskih domaćih i stranih autora i umjetnika.

Poseban šarm i "štih" ovom Festivalu daju i programi koji se dešavaju na pozornicama pod ljetnim nebom u samom središtu Sarajeva.

Tako će se na pozornici na Metalcu na otvaranju Festivala, u subotu i nedjelju 1. i 2. jula, predstaviti koncertni lineup. Publiku će zabavljati Let 3, Darko Rundek & Ekipa, Činčila, Sunday Stories, Bad Copy i Srklet, dok će se na Centralnoj pozornici Vijećnica na zatvaranju Festivala, 30. jula, na gala koncertu uz pratnju velikog orkestra i uz gudače predstaviti diva sevdaha Hanka Paldum.

Ulaz za sve posjetioce je i ove godine slobodan.

Večeras sarajevska filharmonija i Grupa Regina održat će koncert "Kad poludimo" na Pozorišnom trgu Susan Sontag s početkom u 21 sat, u okviru specijalnog programa Narodnog pozorišta Sarajevo "Kultura na ulice!".

Povod za koncert je proslava stogodišnjice Sarajevske filharmonije i 30 godina od osnivanja Regine.

Za ovaj događaj najavljen je presjek pjesama koje su obilježile njihovu karijeru.

- Kad sam, prije 30 godina, počinjao raditi sa grupom nisam ni pretpostavljao da će moje pjesme izvoditi ozbiljan orkestar kao što je to Sarajevska filharmonija - kazao je na konferenciji za novinare član grupe Aleksandar Čović najavljujući i novi spot Regine za pjesmu "Dobro je".

Direktor Sarajevske filharmonije Vedran Tuce istakoa je da će to biti jedan od koncerata kojima publika rado prisustvuje, a za period do početka naredne sezone planiraju još sličnih programa.

Festival "Kultura na ulice 2023!" je specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo koji se održava na javnim prostorima sarajevskih općina, pod pokroviteljstvom Vlade KS i u partnerstvu sa Turističkom zajednicom KS.

Za ljubitelje teferiča, drugog dana vikenda - u nedjelju 2. jula, u mjestu Bojnik na Ilidži organizirat će se veliki sarajevski teferič uz narodnu i izvornu muziku i korida.

Kako organizatori najavljuju na koridi će učestvovati veliki broj kvalitetnih bikova.

Specijalni gost teferiča je Asim Bajrić, zvijezda narodne muzike čiji kjmoncert počinje u 15 sati.

Najmlađi će se moći zabaviti u velikom luna parku.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.