open-navfaktor-logo
search
Apel roditeljima
Popunjeni svi kreveti na Klinici za dječije bolesti UKC-a Tuzla: Dodatni problem veliki broj nevakcinisane djece
Na Klinici za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla popunjeni su svi kreveti, a razlog je veliki broj djece zaraženih respiratornim virusima, čije liječenje zahtijeva boravak u bolnici. Najveći broj hospitalizirane djece su dojenčad do tri mjeseca starosti.
10.01.2024. u 17:27
get url
text
Klinika za dječije bolesti UKC-a Tuzla
Klinika za dječije bolesti UKC-a Tuzla

- Situacija na Klinici za dječije bolesti je ozbiljna, ali pod kontrolom. Od Nove godine kroz prijemno-trijažno odjeljenje prošlo je više od 680 djece i urađeno je više od 2.000 medicinskin intervencija. Trenutno na Klinici leži 84 djece i 63 majke pratilje, što prelazi kapacitet posteljnog fonda. Najveći broj djece obolio je od respiratornih infekcija sa bronhiolitisima izazvanim respiratornim virusima, zatim od bronhitisa i teških oblika pneumonija. Najveći broj oboljele djece su mlađe životne dobi, odnosno dojenčad do trećeg mjeseca života te oni na početku liječenja trebaju boravak na odjeljenju intenzivne njege - kaže dr. Lejla Osmančević, načelnica Klinike za dječije bolesti UKC-a Tuzla.

Nama u ovom momentu, dodaje dr. Osmančević, problem predstavlja povećan broj djece oboljele od infektivnih dječijih bolesti, prije svih krzamaka i velikog kašlja.

- Kliničke slike ovih veoma zaraznih bolesti se preklapaju sa običnim infekcijama dišnih puteva, koje se zbrinjavaju na našoj klinici. Zahvaljujući dobroj saradnji sa Klinikom za infektivne bolesti i mikrobilogijom, gdje imamo 24-satno dežurstvo, uspijevamo dokazati da li je dijete zarazno i na osnovu toga djecu hospitaliziramo na odgovarajuće klinike. Mi trenutno imamo 10 djece oboljele od malignih bolesti i intenzivnu njegu, gdje leže djeca koja su imunokompromitovana, i ni u kom slučaju ne smiju biti u kontaktu sa ozbiljnim zaraznim bolestima - pojašnjava dr. Osmančević.

Trenutno, ističe dr. Osmančević, imamo veći priliv pacijeneta nego što otpuštamo, što govori da je situacija alarmantna.

- Naši kapaciteti su puni. S obzirom na to da u najvećem broju imamo dojenčad, s njima su i majke dojilje, koje su i same osjetljive i potreban im je poseban tretman. Proširili smo kapacitete, otvorili trpezarije, uzimamo dodatne krevete s drugih klinika i na taj način još situaciju držimo pod kontrolom - kaže načelnica Osmančević.

Dječija pulmologinja dr. Selma Selimović kaže da smo u sezoni respiratornih infekcija izazvanih virusima, koji najčešće napadaju dojenačku djecu do šest mjeseci, a mogu se javljati i do dvije-tri godine starosti.

- Kod dojenčadi je građa disajnih puteva nezavršena, disajni putevi su manji, pa brzo dođe do oticanja, lučenja sekreta te kašlja i otežanog disanja. Roditelji s prvim simptomima mogu sačekati dva-tri dana. Simptomi su bistar sekret iz nosa, kašalj prisutan više noću nego danju, odbijanje obroka, povišena temperatura... Kad imamo visoku temperaturu, izražen kašalj, otežano disanje, pospanost djeteta, onda se treba javiti u dom zdravlja - pojašnjava dr. Selimović.

Infektolog sa Klinike za zarazne bolesti dr. Denis Žepić rekao je da je na ovoj klinici trenutno smješteno 10 djece zaraženih morbilama, odnosno, krzamkom, a od Nove godine potvrđeno je 26 slučajeva zaraze, što je, kako je rekao, izuzetno veliki broj.

- Niti jedno oboljelo dijete nije vakcinisano, a imali smo oboljele od 28 i 30 godina koji također nisu primili vakcine. Apeliramo na roditelje da se ne vode neprovjerenim informacijama i da vakcinišu djecu. Vakcina MRP štiti od tri bolesti morbila (krzamak), rubeole i pertusisa (veliki kašalj). Vakcina je izuzetno sigurna prošla je sve evropske i naše agencije za lijekove, daje se godinama i proizvođač je provjeren i nema razloga za zabrinutost. Trenutna priocijepljenost djece je oko 60 posto, što je poražavajuće, jer ovo su bolesti koje imaju oko 95 posto kontagioznosti, što znači da 95 posto nevakcinisanih ovu bolest moraju dobiti - ističe dr. Žepić.

Ove bolesti, naglasio je dr. Žepić, za pacijente narušenog imuniteta mogu biti smrtonosne.

Zbog svega navedenog UKC je uveo restrikcije na posjete, a posebno na spomenute dvije klinike jer je to jedan od načina da se spriječi širenje zaraze.

- Imamo veoma teškog pacijenta, radi se o 16-godišnjaku, koji je smješten u jedinicu intenzivnog liječenja, zbog meningokoknog meningitisa i sepse te je priključen na aparat za mehaničku ventilaciju - kaže dr. Igor Hudić, medicinski direktor UKC-a Tuzla.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.