open-navfaktor-logo
search
Subvencije doprinosa
Porezna uprava FBiH dostavlja podatke za preostali dio aprila i maj, na potezu Ministarstvo
Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine (PUFBiH) u srijedu poslije 16 sati započela proces dostave podataka o odobrenim zahtjevima za subvencioniranje obaveznih doprinosa za mjesec maj i razlike zahtjeva za mjesec april 2020. godine, shodno odredbama Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica kojim je propisana procedura subvencioniranje doprinosa, potvrđeno je Faktoru u ovoj instituciji.
30.07.2020. u 19:49
get url
text

VEZANI TEKST - Isović: Podatke za subvencije doprinosa za maj mogli bismo završiti do sljedeće srijede

- Podaci se dostavljaju Federalnom ministarstvu finansija koje je nadležno za uplatu sredstava na ime subvencije obaveznih doprinosa vanbudžetskim fondovima na propisane uplatne račune javnih prihoda. Po izvršenoj uplati od strane Federalnog ministarstva finansija navedene uplate će se proknjižiti na finansijske kartice poreznih obveznika prema vrsti prihoda u skladu sa dostavljenim zahtjevom za subvencioniranje i uplaćenim sredstvima – kazali su nam u Poreznoj upravi FBiH.

Pri kraju je i obrada zahtjeva za juni.

- U toku je obrada i unos zahtjeva za subvencioniranje doprinosa za mjesec juni 2020. godine. Ostalo je da se obradi i provjeri još približno sedam posto zaprimljenih zahtjeva za mjesec juni – potvrđeno nam je u PUFBiH.

Redakcija Faktora dobila je upite više čitalaca koji se žale da moraju plaćati preglede kod liječnika zato što im nije uplaćeno zdravstveno osiguranje. Kako je moguće da se isplaćuju plaće, a da se ne plaćaju doprinosi? Navodno poslodavci čekaju novac od Vlade FBiH.

- To se može uraditi jer shodno odredbama člana 4. stav 3. Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica isplata najniže neto plaće zaposlenima iz stava 2. ovog člana nije uvjetovana istovremenim plaćanjem subvencioniranih doprinosa. Da bi se izbjegle posljedice neostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu, Porezna uprava Federacije BiH je svim zavodima zdravstvenog osiguranja predložila da obrasci Zahtjeva za subvencioniranje doprinosa za obavezna osiguranja – obrazac ZSD koji su uredno predati i zaprimljeni te ovjereni prijemnim štembiljom u nadležnoj poreznoj ispostavi budu osnov za ovjeru – tvrde u PUFBiH.

Podsjetimo, subvencioniranje doprinosa po radniku iznosi 244,85 KM. Od toga, za penziono-invalidsko osiguranje usmjerava se 135,70 KM, za zdravstveno osiguranje 97,35 KM i za nezaposlenost 11,80 KM, ukoliko poslodavci u mjesecu za koji se obračuvaju plaće imaju pad ostvarenog prometa 20 posto i više, u odnosu na ostvareni promet u istom mjesecu 2019. godine. Šerif Isović, direktor PUFBiH, ranije je za Faktor kazao da je broj obrađenih zahtjeva za subvenciju za maj je za 19.124 obveznika i 138.782 radnika. Za maj i zaostatak aprila zajedno će trebati oko 37 miliona KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.