open-navfaktor-logo
search
Socijalna zaštita
Porezna uprava FBiH: Završena kontrola u Ljubuškom, inspektori u Drinu, Bakovićima i Humu
Inspektori Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine, kako je i naložila Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, kontrolišu ustanove socijalne zaštite, Drin, Bakovići, Hum, dok su u Ustanovi Ljubuški završili kontrolu poslovanja, pri čemu su utvrđene dodatne obaveze.
27.01.2020. u 20:25
get url
text
Starački dom Ljubuški
Starački dom Ljubuški

Vlada je naložila kontrolu ovih ustanova nakon što su u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić prošle godine utvrđene malverzacije.

- U toku su inspekcijski nadzori kod poreznih obveznika Zavod muške djece i omladine Hum, Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Bakovići, Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba "Drin" Fojnica". Inspekcijske nadzore provode nadležni Kantonalni porezni uredi Sarajevo i Novi Travnik. Inspekcijski nadzor je završen u Ustanovi iz djelokruga socijalne zaštite Ljubuški. Kontrolu su izvršili inspektori Kantonalnog poreznog ureda Ljubuški. Inspekcijskim nadzorom je obuhvaćen period poslovanja od 01.01.2014. do 31.12.2019. godine. Doneseno je rješenje o dodatno utvrđenim obavezama na koje porezni obveznik ima mogućnost žalbe - rečeno nam je iz Porezne uprave FBiH.

Upitali smo do kada Porezna uprava mora završiti kontrolu stanja u ovim ustanovama i izvjestiti o tome Federalno ministarstvo rada i socijalne politike.

- Rok da se završi neki inspekcijski nadzor teško je definisati. Neki su više specifični po svom ustrojstvu, djelatnosti, evidencijama od drugih, tako da je pri provedbi kontrola naglasak na kvaliteti provedbe inspekcijskog nadzora umjesto na brzini i kvantitetu. Članom 66. Zakona o Poreznoj upravi Federacije BiH je definisano da terenska kontrola neće trajati duže od 90 radnih dana, osim ako se ne produži odlukom rukovodioca nadležnog poreznog ureda - rekli su nam.

Dodaju da će PU FBiH po završetku inspekcijskog nadzora informisati Vladu Federacije BiH i Federalno ministarstvo rada i socijalne politike o utvrđenom činjeničnom stanju provedenih kontrola kod navedenih poreznih obveznika.

Podsjećamo, Federalna uprava za inspekcijske poslove, Finansijska policija FBiH i Porezna uprava FBiH zadužene su da, u okviru svojih nadležnosti, istraže finansijsko poslovanje zavoda Bakovići, Hum, Drin i Ustanovu Ljubuški. Federalna vlada je ove kontrole naložila odlukom od 22. novembra prošle godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.