open-navfaktor-logo
search
Protest u Tuzli
Porodica i prijatelji traže istinu za Damira Muratovića: "Moj sin je teško ucijenjen, dobio je prijeteće poruke"
Mirnom šetnjom pored zgrade Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, danas su članovi porodice i prijatelji Damira Muratovića, koji je tragično izgubio život 3. jula ove godine u Tuzli, poručili da žele pravdu, te da moraju biti ispitane sve okolnosti ovog slučaja.
04.12.2023. u 13:40
get url
text
Redžep Muratović
Redžep Muratović

Muratović je bio vijećnik u Općinskom vijeću Tuzla, a osam godina je obavljao funkciju direktora Zavoda za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i fizičkom razvoju Tuzla.

- Od samog početka sumnjamo u priču da je Damir počinio samoubistvo. Mi mislimo da je on stradao pod još nerazjašnjenim okolnostima. Ovo je tragedija u kojoj je razoreno šest porodica. Već tri mjeseca se savjetujem s mojim prijateljima, pravnicima, advokatima i došao sam do saznanja da je tu umiješano više osoba, a pogotovo dvije "sponzoruše" čija imena u interesu istrage ne smijem u ovom trenutku izreći - rekao je danas Damirov otac Redžep Muratović.

Njih cijeli grad zna po aferama, ističe Muratović i kaže da je strašno kakve ucjene vrše.

- I ja osnovano sumnjam da je moj sin teško ucijenjen. Neka mi ta "sponzoruša" kaže kako se kod nje našao njegov mobitel, ključevi od njegovog auta, ako ona nema ništa s tim slučajem. Ključevi od mog stana koji su bili kod Damira, misteriozno su se našli u stolu u njegovoj kancelariji. Ko ih je donio? Ja sumnjam na nju. Njegovi najbliži saradnici iz Zavoda, s kojima je godinama radio, na dan stradanja i dženaze su vršili premetačinu njegove kancelarije. U njegovoj kanceriji zadnji rukopis je iz 2018. godine. Sve je obrisano iz memorije kompjutera, a imamo svjedoka za to - priča Muratović.

Redžep Muratović potvrđuje da je njegov sin imao aferu s jednom od žena koje pominje i kaže da je to trajalo od marta ove godine.

- Ona je bila istovremeno s još jednim utjecajnim, koji je bivši ministar i mislim da bi te stvari trebalo da riješe sva pitanja. Tužilaštvo bi trebalo da vidi motiv ucjene. Moj sin je teško ucijenjen. Ja sam Tužilaštvu naveo imena tri osobe za koje sumnjam da su bile u stanu u ulici Drage Karamana 14, kada je Damir stradao. On je dobio prijeteću poruku u nedjelju u 23 sata i tada je bacio telefon. Potom je u ponedjeljak ujutro oko 5.15 sati, dobio drugu poruku, izašao je iz stana oko 6.20 sati, a već oko 7.05 sati se dogodila tragedija. Mi smatramo da je on došao u taj stan, da je došlo do nekog sukoba, jer su komšije čule žestoku svađu i da je onda došlo do tragedije - navodi Muratović.

Damir je naivan upao u začaran krug, ističe Redžep Muratović, iako je imao savršen brak i porodicu i iz svega se nije uspio izvući.

Iz Kantonalnog tužilaštva TK rečeno nam je da istraga u ovom slučaju još nije zaključena.

- Dežurni tužilac Tužilaštva Tuzlanskog kantona i istražitelji Odjela kriminalističke policije Policijske uprave Tuzla su obavili uviđaj nakon smrti Damira Muratovića i sa mjesta događaja su prikupljeni svi pronađeni tragovi koji su analizirani. U nalazu obdukcije vještaka sudske medicine je, između ostalog, navedeno da na tijelu preminulog nisu pronađeni bilo kakvi tragovi i znakovi djelovanja drugih lica ili tragovi nasilja. U predmetu je saslušano više osoba u svojstvu svjedoka. Izdata je naredba za vještačenje telefona preminulog. Rezultati vještačenja nisu još dostavljeni Tužilaštvu. U predmetu se obavljaju još neke dodatne provjere i istražne radnje kako bi se utvrdile sve okolnosti u vezi sa događajem - kaže Admir Arnautović.

{$galerijaFotografija}

muratovic-komemoracija1.jpg
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.