open-navfaktor-logo
search
Zbog koronavirusa
Porodice dviju žrtava genocida u Srebrenici otkazale saglasnost za ukop ove godine u Potočarima
Porodice dviju žrtava genocida u Srebrenici, čiji posmrtni ostaci su 11. jula trebali biti ukopani na kolektivnoj dženazi u Memorijalnom centru Potočari, otkazale su saglasnost za njihov ukop budući da članovi koji se nalaze u inostranstvu nisu sigurni da li će ove godine moći prisustvovati dženazi zbog situacije s koronavirusaom.
03.06.2020. u 16:15
get url
text

Ovu informaciju potvrdila nam je Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH.

- Porodice 11 žrtava genocida u Srebrenici identifikovanih u Komemorativnom centru u Tuzli ranije su dale saglasnost za njihov ukop na kolektivnoj dženazi 11. jula ove godine. Međutim, zbog situacije s koronavirusom dvije porodice su zasad otkazale, tako da trenutno imamo saglasnost za ukop posmrtnih ostataka devet žrtava, ali taj broj nije konačan. Sljedeće sedmice porodicama su zakazane identifikacije posmrtnih ostataka još tri žrtve, te očekujemo da će i oni dati saglasnost za ukop ove godine – kazala je Fazlić.

Dodala je kako porodice još imaju vremena da o tome odluče.

- Još je sve u fazi odlučivanja s obzirom na virus COVID-19 i mnogo toga se mora uzeti u obzir budući da veliki broj porodica žrtava živi u inostranstvu, ali još ima vremena. Ono što je sigurno jeste da će se 25. godišnjica obilježiti i da će biti održana komemoracija, ostalo je još u procesu odlučivanja - istakla je.

Fazlić je dodala kako se u Komemorativnom centru u Tuzli nalaze posmrtni ostaci još 39 žrtava genocida čiji je identitet utvrđen, ali porodice još nisu smogle snage za njihov ukop uglavnom zbog nekompletnosti skeleta, kao i 99 žrtava za koje je stigao DNK nalaz o njihovom idenetitetu, ali porodice još nisu pristupile i onom zvaničnom dijelu identifikacije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.