open-navfaktor-logo
search
Saopćenje
Porodice žrtava genocida u Srebrenici: Zabranite prikazivanja filma "Republika Srpska: Borba za slobodu"
Porodice žrtava genocida u Srebrenici okupljenih u nekoliko udruženja zatražile su zabranu prikazivanja filma "Republika Srpska: The Struggle for Freedom (Borba za slobodu)", za koji navode da negira genocid, agresiju na državu Bosnu i Hercegovinu, a čija projekcija je najavljena u brojnim gradovima zemalja Evropske unije.
11.10.2022. u 09:52
get url
text

Udruženje Pokret "Majke enklava Srebrenica i Žepa", Udruženje Žene Podrinja-Bratunac i Udruženje žrtava i svjedoka genocida u Bosni i Hercegovini tim povodom uputili su zajedničko saopćenje.

- Mi, majke i supruge ubijenih u genocidu u Srebrenici i svjedoci genocida pozivamo sve one koji su na putu istine, u Evropi i svijetu, sve koje vodi razum, da dignu svoj glas i zahtijevaju zabranu prikazivanja filma o lažima o bh. entitetu RS, čija projekcija je najavljena u brojnim gradovima zemalja Evropske unije tokom oktobra i novembra ove godine - istaknuto je u saopćenju.

Naglašeno je kako je riječ o filmu koji negira genocid, agresiju na državu Bosnu i Hercegovinu i historiju Bosne i Hercegovine s namjerom da pruži dodatnu snagu negatorima genocida u Srebrenici - onima koji su činili zločine protiv čovječnosti i genocid, onima koji slave te zločince i podržavaju njihove izvršioce.

- Političko rukovodstvo RS-a, oni koji su osmislili i podržavaju ovaj film, podržavaju agresiju Rusije na Ukrajinu. Pitamo, da li biste danas ili sutra pristali da vam Rusi u vašim zemljama prikazuju filmove o Krimu, Donjecku, Luganskoj, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti u Ukrajini? Zasigurno ne bi - poručeno je.

Zbog toga, pozvali su da se spriječi prikazivanje filma i akcije ruskih satelita u Evropi.

- Dignite glas protiv laži koje promovira ovaj film, jer to će biti glas podrške istini, demokratiji, međunarodnom pravu i podrška žrtvama genocida i glas protiv onih koji su protiv multikulturne Bosne i Hercegovine koja teži članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u - zaključeno je u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.