open-navfaktor-logo
search
Majke ne zanima politika
Porodilje u Zenici: "Hoćemo svoje pare"; Kasumović: "Ako potpišem, neću se moći nikad oprati"
Zbog neusvajanja budžeta ili odluke o privremenom finansiranju Grada Zenice, danas su pred Gradskom upravom protestovale i porodilje. Njima nisu isplaćene naknade.
12.02.2020. u 12:49
get url
text

Porodilje su ranije najavljivale kako one "ne protestuju protiv gradonačelnika ili bilo koje političke opcije", nego da samo traže svoja primanja.

-Novac je već uplaćen. Obraćamo se i gradonačelniku i Gradskom vijeću i svima koji mogu pomoći da nađu rješenje da nam isplate naša primanja, jer je to novac od Kantona, a ne Grada Zenice. Pozivamo sve vijećnike da nam se obrate - najavljivale su ranije.

Danas, kada se pred zgradom Gradske uprave okupila grupa porodilja, ponovo su isticale da ih ne zanima politika, da nisu protiv gradonačelnika, niti su za ili protiv bilo koje stranke, nego da samo žele svoj novac.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je izašao iz zgrade i razgovarao s njima.

Porodilje su tražile da se odmah sazove sjednica Gradskog vijeća kako bi se donijele adekvatne odluke u vezi s budžetom ili privremenim finasiranjem. Jedna od njih je vikala Kasumoviću da "niko neće izaći iz zgrade dok se ne dogovore".

Kasumović je pak kazao kako će u roku od sat biti upućen poziv za sazivanje sjednice.

-Nećete izaći dok se ne dogovorite, pa kad bi tri dana tamo sjedili, i mi s vama i s našom djecom - vikala je jedna majka.

Na to je Kasumović objašnjavao:

-Gospođo, nema tu nikakvog dogovora, po zakonu, ako se do 31. ne usvoji budžet, mora biti privremeno finasiranje.

No, takav odgovor nije zadovoljio porodilje, pa je prepirka nastavljena.

-Ma šta trebamo mi do 31. čekati? Mi hoćemo svoje pare! Objasnite Vi nama, i Vi i SDA, i A-SDA i ne znam ni ja koja više stranka ima - vikala je žena.

Gradonačelnik Kasumović je ponovo pokušavao:

-Ja vas sve razumijem, razumite i vi mene. Ako bilo šta potpišem to je krivična prijava, ne mogu se "oprati" nikad.

Kasumović je obećao da će sjednica Gradskog vijeća biti sazvana, a potom je ušao u zgradu. Žene su za njim vikale: "Pa nemojte ići, gradonačelniče"!

Okupljene porodilje su još jednom rekle da ih ne zanima politika i da samo hoće svoj novac.

Porodiljama se pokušala obratiti i predsjedavajuća Gradskog vijeća Dijana Bešić, kao i dopredsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Hodžić, ali one nisu bile raspoložene da slušaju bilo kakva objašnjenje te su vikale kako ih ne zanima što se u Gradskom vijeću politika ne može dogovoriti o budžetu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.