open-navfaktor-logo
search
Ambasada SAD
Poruka ambasadora Nelsona: Upozorenje onima koji su prijetnja suverenitetu BiH
Američki ambasador u BiH Eric Nelson oglasio se povodom sankcija koje je Vlada SAD-a danas uvela članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, ATV-u iz Banja Luke, Milanu i Tijani Tegeltiji, te Mirsadu Kukiću. 
05.01.2022. u 17:26
get url
text

- Danas je Vlada SAD nametnula sankcije Miloradu Dodiku i Alternativnoj televiziji, mediju koji je pod njegovom kontrolom, a u vezi sa njihovim koruptivnim djelovanjem i kontinuiranim nastojanjima da se ugrozi stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Destabilizirajuće djelovanje Milorada Dodika, njegova korumpiranost i podrivanje Daytonskog mirovnog sporazuma predstavljaju prijetnju stabilnosti Bosne i Hercegovine i cijelog regiona.

VEZANI TEKST - Amerika uvela sankcije Miloradu Dodiku i ATV-u iz Banja Luke, korupcija i udar na državu

Današnjim djelovanjem Ureda za kontrolu imovine u inostranstvu Ministarstva finansija SAD, koje predstavlja prvu primjenu proširene Izvršne uredbe 14033, ističe se posvećenost Bidenove administracije regionu Zapadnog Balkana i pozivanju na odgovornost onih koji podrivaju Daytonski mirovni sporazum i učestvuju u koruptivnim aktivnostima.

Pored toga, danas je Ministarstvo vanjskih poslova SAD (State Department) objavilo da bivšem predsjedniku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VTSV) Bosne i Hercegovine, Milanu Tegeltiji, te predsjedniku Pokreta demokratske akcije (PDA) i zastupniku u Parlamentarnoj skupštini, Mirsadu Kukiću, neće biti dozvoljen ulazak u SAD zbog njihove uključenosti u značajne koruptivne aktivnosti. Svojim djelovanjem Tegeltija i Kukić podrivali su vladavinu zakona i povjerenje javnosti u demokratske institucije vlasti i javne procese. Kao rezultat toga, oni su uvršteni na listu u skladu sa Poglavljem 7031(c) Zakona o aproprijacijama za programe Ministarstva vanjskih poslova SAD, inostrane operacije i srodne programe iz 2021.

I Dodik i Tegeltija i Kukić su svi besramno zloupotrijebili svoj položaj za sopstveno bogaćenje, za bogaćenje svojih porodica i političkih istomišljenika, te mreža podrške koje koriste. U Bosni i Hercegovini, korupcija predstavlja egzistencijalnu prijetnju samoj strukturi države koja je izgrađivana tokom posljednjih dvadeset šest godina, kao i prijetnju euro-atlantskoj budućnosti zemlje.

Ono što je danas uradila Vlada SAD upozorenje je onima koji bi mogli biti prijetnja stabilnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine zbog ličnih ili političkih ciljeva. Nastavićemo analizirati koje su dodatne sankcije neophodne da bi se borilo protiv endemske korupcije koja podriva potencijal ove zemlje ili stavljati do znanja da aktivnosti poput usvajanja novog Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske jesu neprihvatljiv napad na državu i stabilnost zemlje. Sjedinjene Države će bez oklijevanja djelovati protiv onih koji se bave korupcijom, destabilizacijom i podjelama na račun građana BiH, kao i protiv onih koji omogućavaju ili pomažu ovakvo ponašanje sopstvenim aktivnostima i aktivnostima kompanija i poslovnih subjekata koje koriste - poručio je ambasador Nelson. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.