open-navfaktor-logo
search
Nezapamćena hrabrost
Poruka Džaferovića povodom četvrte godišnjice pokušaja puča u Turskoj: Takav narod ne može niko pokoriti
Šefik Džaferović, Predsjedavajući Predsjedništva BiH, u povodu četvrte godišnjice pokušaja puča, 15. jula 2016. godine u Turskoj, iza kojeg stoji teroristička organizacija FETO, istakao je da je turski narod te noći pokazao veliku i nezapamćenu hrabrost, javlja Anadolija.
15.07.2020. u 19:50
get url
text

- Poštovani predsjedniče Recep Tayyip Erdogan, poštovani prijatelji u Republici Turskoj, danas se navršava četvrta godišnjica od vojnog udara u Republici Turskoj. Prošlo je četiri godine, ali posljedice ovog zastrašujućeg napada na turski narod i demokratske institucije još uvijek se osjećaju. Nikada ne smijemo zaboraviti šehide koji su te noći mučki ubijeni samo zato što nisu pristali na tiraniju, samo zato što su stali u odbranu svoje domovine i slobode svoga naroda. Neka im je vječni rahmet - rekao je Džaferović u poruci objavljenoj putem videokonferencije koju su organizovali Ambasada Republike Turske u Sarajevu i Institut "Yunus Emre" Sarajevo.

- Sjećajući se žrtava, sjećamo se i velike, u novijoj historiji, nezapamćene hrabrosti koju je turski narod pokazao te večeri, idući goloruk na tenkove i naoružane izdajnike kako bi se suprotstavio tiraniji i spasio svoju slobodu, dostojanstvo i volju oličenu i demokratskim vlastima na čelu sa predsjednikom Erdoganom. Takav narod ne može niko pokoriti - kazao je Džaferović.

Naglasio je kako se ovakvi pokušaji vojnog udara nigdje i nikada ne smiju tolerisati.

- Zločinci su te noći 15. jula 2016. godine pokazali najveće moguće beščašće, izdaju i kukavičluk, što treba takođe dobro pamtiti kao pouku i opomenu, prije svega za Tursku, ali i za sva demokratska društva širom svijeta. Bio je to pokušaj terorističke organizacije FETO-a da protivno volji naroda pruzme vlast, koristeći golu silu i zločin. To se nigdje i ni pod kojim imenom ne smije tolerisati - rekao je Džaferović, te dodao da je BiH bila među prvima koji su pružili podršku Turskoj.

- Lično sam se uvjerio, obilazeći turski parlament nakon pokušaja vojnog udara na šta su teroristi sve bili spremni. Podsjećam ovom prilikom da je država BiH bila među prvima u svijetu koje su bez ikakve zadrške dali podršku demokratski izabranim vlastima i narodu Republike Turske. Te noći, tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović poslao je bez imalo oklijevanja snažnu i nedvosmislenu poruku osude pučista - rekao je Džaferović.

Podsjetio je na kraju da su BiH i Turska dvije prijateljske zemlje sa izuzetno visokim stepenom političke, ekonomske i kulturne saradnje.

- Te odnose trebamo nastaviti razvijati i jačati u korist i za dobrobit naših naroda. Naša je obaveza da se zajedničkim snagama suprotstavimo svima onima koji ne žele mir i dobro našim narodima. Koristim ovu prililiku da uputim srdačne pozdrave i iskažem duboko poštovanje turskom narodu i vašem predsjedniku Erdoganu - zaključio je Džaferović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.