open-navfaktor-logo
search
Ramazanski bajram
Poruka imama Muhameda Tvrtkovića: Makar lijep osmijeh dajmo jedni drugima
Nastupio je Ramazanski bajram, jedan je od najvećih vjerskih muslimanskih blagdana, koji označava kraj mubarek mjeseca ramazana, mjeseca ljubavi prema Bogu i ljudima, posta i ibadeta, dobročinstva.
21.04.2023. u 07:34
get url
text

Ramazanski bajram dolazi kao glavni poklon, dan radosti, uspjeha i pobjede zbog ostvarenja vjerničkih ambicija u ramazanu.

- Ramazanski bajram ima svoju posebnu veličinu i draž. Mi u BiH, u srcu Evrope, u Saraj šeheru nastavljamo tu tradiciju kojoj nas je podučio naš poslanik Muhammed a.s. Nakon ibadeta i posta, zekata i vitra, teravija, mukabela, odnosno zajedničkog učenja Kur'ana, primanja pouke - da u svojim vlastitim životima sprovedemo Kur'an, dolaze dani Bajrama koji su nagrada vjernicima. Mi se moramo držati Božijih propisa i naredbi, a čuvati se zabrana. To je posebno izraženo tokom mjeseca ramazana, mjeseca oprosta, pa Bajram dođe kao "šlag na kolač". To je radost vjenika, postača, muslimana u BiH i širom svijeta. I oni tu radost žele da tradicionalno podijele sa svojim prijateljima, komšijama, pripadnicima drugih vjera - kršćanima, jevrejima, pa i onima koji nisu opredjeljeni, odnosno nisu još otkrili draž vjere - kaže imam Bosanske džamije iz Sarajeva, Muhamed Tvrtković.

U tradiciji bosanskih muslimana Ramazanski bajram zauzima posebno mjesto. Od jutarnjih sati muški članovi porodica odlaze na sabah-namaz, a nakon toga klanjaju bajram-namaz, dolaze kući, čestitaju i obavljaju bajramske dužnosti.

Prvi dan Bajrama se provodi u krugu porodice koja se okuplja kod najstarijih članova, drugi dan se obilaze mezarja. Drugi dan Bajrama je ujedno i Dan šehida, dok je treći dan predviđen za druženje s prijateljima i poznanicima. Bajram je i poziv da ponovo budemo zajedno i da osjetimo radost zajedništva.

Zato je posebno važno, ističe Tvrtković, da se u bajramskim danima koji s razlogom traju tri dana "sjetimo starijih i nemoćnih, socijalno ugroženih i svih drugih kojima bismo mogli izmamiti radost, osmijeh na licu i sreću u srcu".

- Ovaj način života, surovi kapirtalizam i modernizam, malo nas je otuđio jedne od drugih, ali iz ramazana u ramazan, iz namaza u namaz, od petka do petka, i ovi mubarek dani su prilika da se vratimo jedni drugima, da ne zaboravimo na običnog čovjeka, staru nanu, dedu, usamljenog ili uplakanog, nekog ko je tužan da mu priđemo, sa njim podijelimo bajramsku radost, ali i njegovu tugu, jer toj osobi će sigurno biti lakše.

Da vratimo osmijeh na lice unesrećenog, da vratimo ljudima općenito osmijeh na lice, to je uloga svih vjernika, muslimana Bošnjaka. Pomozimo koliko možemo, Bog nas ne duži ako ne možemo, ali ne zaboravimo da je i osmijeh sadaka. Makar lijep osmijeh dajmo jedni drugima - podsjeća Tvrtković.

Bajram je također i dan kad se miri i prašta. Dan u kojem se zaborave svađe.

- Kur'an i vjera islam su neiscrpna, univerzalna, savjetodavna institucija koja nam je data od dragog uzvišenog Allaha, i do kijametskog dana traje. Mi nismo meleki, grešni smo i tražimo oprosta, to nam je zadaća. Moramo poraditi na sebi, na našim riječima, mislima, da ih uskladimo sa Božijim porukama, sa Kur'anskim. Jer, tada će društvo krenuti naprijed. Nad džematom je Božija milost, odnosno nad porodicom, kada je porodica u slogi i ljubavi, društvo će nam biti uređenije, bolje, jače, snažnije u svakom smislu - moralnom, intelektualnom, naučnom i kulturološki osvještenom. Bit će nam društvo jače i bolje ako Bog da. Bajram šerif mubarek olsun - poručio je Tvrtković.

Posebno se zahvalio donatorima bajramskih paketića za njegove mekteblije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.