open-navfaktor-logo
search
Historijska odgovornost
Poruka iz Delegacije EU u BiH: Formiranje nove Vlade FBiH, prilika za reforme, prilika koja se ne propušta
Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini pozdravila je formiranje nove Vlade Federacije BiH.
28.04.2023. u 20:10
get url
text

VEZANI TEKST - Prvo obraćanje novog federalnog premijera, evo šta je poručio Nikšić

- Nakon dva izborna ciklusa, blokada i četiri i po godine rada Vlade FBiH u tehničkom mandatu, novoformirani saziv predstavlja istinsku priliku za efektne reforme. To nije prilika koja se propušta.

Članovi nove Vlade FBiH imaju historijsku odgovornost da ispune data obećanja i realizuju dugoiščekivane reforme s fokusom na evropske integracije, kao i socioekonomske reforme i reforme u oblasti energetike. EU sada očekuje od nosilaca funkcija da pokažu liderstvo i djeluju kompetentno, odgovorno i transparentno.

Zakonodavni zastoj je doveo do poduže liste zadaća. Pozivamo zastupnike iz cijelog političkog spektra da podrže reforme koje bi omogućile napredak na evropskom putu, kao najvažnijem vanjskopolitičkom prioritetu Bosne i Hercegovine. Građani očekuju hitno rješavanje dugogodišnjih izazova, uključujući korupciju, nezaposlenost i odljev mozgova. Od toga zavisi budućnost Bosne i Hercegovine i njen put ka EU. Vrijeme je da se bacite na posao i uradite ga na pravi način! - navodi se u saopćenju Delegacije EU u BiH.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.