open-navfaktor-logo
search
Okupljanje građana
Poruka iz Tuzle 11. jula: Ako ne znate šta je genocid, otiđite na grobna mjesta i odgovor ćete naći u njihovoj tišini
Majke Srebrenice svakog 11. u mjesecu, u centru Tuzle, održavaju mirni protest i podsjećaju da još uvijek traže svoje nestale. Izuzetak je samo 11. juli, pa dok su porodice žrtvava genocida u Potočarima, njihovo mjesto u Tuzli zauzimaju građani i nastavljaju podsjećati da stotine žrtava genocida još uvijek nisu našle svoj smiraj u dolini bijelih nišana.
11.07.2023. u 13:19
get url
text
Resula Kugubić na Trgu žrtava genocida u Srebrenici
Resula Kugubić na Trgu žrtava genocida u Srebrenici

- Već duži niz godina obilježavamo 11. juli, tako da se svi koji su spriječeni da odu u Potočare, okupe na Trgu žrtava genocida u Srebrenici i nakon šetnje kroz grad polože cvijeće na spomen obilježju na Slanoj Banji - kaže Zumra Begić, predsjednica Asocijacije žena Stranke demokratske akcije (SDA) Tuzlanskog kantona.

On dodaje da su članice organizacije žena SDA svakog 11. u mjesecu okupljaju i pružaju podršku Udruženju Žene Srebrenice.

- Ako ne znate šta je genocid i masovni zločin, otiđite na sva grobna mjesta, obiđite ih i odgovor ćete naći u njihovoj tišini. Osjećam da i moji unuci imaju traume, a za djecu da ne govorom. Meni je još uvijek rat, jer više ne živim u svom mjestu - kaže Resula Kugubić iz Zvornika, kojoj je u ratu ubijen brat i više od 20 članova porodice i koja se priključila mirnoj štenji u Tuzli.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.