open-navfaktor-logo
search
Zbog inflacije
Posebna sjednica NSRS-a: Usvojen drugi rebalans budžeta u iznosu 4,5 milijardi KM
Zastupnici Narodne skupštine RS-a usvojili su na današnjoj posebnoj sjednici drugi rebalans budžeta RS-a u iznosu četiri milijarde i 510 miliona KM.
26.10.2022. u 14:23
get url
text

Ministrica finansija RS-a Zora Vidović je objasnila da je visoka inflacija, koja je u septembru iznosila 16,1 posto, glavni razlog drugog rebalansa, a da je na povećanje prihoda utjecao i veći koeficijent raspodjele PDV-a.

Dok su zastupnici vladajuće koalicije tokom skupštinske rasprave podržali ovaj prijedlog, iz opozicije su kritikovali pojedine stavke.

Milad Radović (SDS) je rekao da budžet RS-a nije razvojni, da nema sistemskog rješavanja plata i penzija, nego da se "dijelilo po 100 KM u izbornoj kampanji".

Jelena Trivić (PDP) je kazala i da je ovaj dokument zloupotrijebljen od člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, jer je najavljujući ovu posebnu sjednicu, rekao da "budžet brani od opozicije" i stavio u kontekst ponovnog brojanja glasova za predsjednika RS-a.

Ministrica Vidović je u završnoj riječi kazala da je netačno da se stanovništvu u RS-u pomagalo ad hoc kroz jednokratnu pomoć pred izbore i navela podatke o povećanju plaća, penzija i naknada borcima za ukupno 15 posto u ovoj godini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.