open-navfaktor-logo
search
Druženje
Posjeta povratničkom naselju: Mostovi prijateljstva BiH sa partnerima organizovali manifestaciju u Kupresu
Asocijacija Mostovi prijateljstva Bosne i Hercegovine realizovala je još jednu uspješnu posjetu povratničkom naselju u BiH.
28.08.2023. u 11:13
get url
text

U nedjelju su posjetili Kupres zajedno sa partnerima, folklornim ansamblom i narodnim orkestrom KUD Željezara Zenica, gdje su se družili sa povratnicima.

Domaćin je bio džemat Kupres na čijem je čelu efendija Fahrudin Makić, a organizatori uspješne manifestacije su bili osim Mostova prijateljstva BiH, džemata Kupres, i Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Bugojno i Mreža mladih MIZ Bugojno.

- Veoma smo toplo dočekani u Kupresu u koji po riječima našeg domaćina u ovakvom formatu i organizaciji nije posjetio niko desetinama godina - navode iz Asocijacije Mostovi prijateljstva.

Posdjetili su da su Mostovi prijateljstva BiH organizacija koja je posjetila više od 40 povratničkih naselja širom BiH.

- Organizovali smo kulturno-umjetničke programe, lutkarske predstave, iftare, protokole sa gostima iz prijateljskih država. Mnogo toga smo do sada realizovali i nismo se umorili. Nastavljamo naša putovanja po BiH i posjećujemo heroje BiH - povratnike -, navode iz asocijacije i dodaju da se projekat koji realizuju godinama zove "Obnovimo Mostove prijateljstva BiH - posjeta povratničkom naseljima".

Naglasili su da im je veoma drago što su program upriličen u nedjelju svojim prisustvom u velikom broju podržali stanovnici Kupresa bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

Na manifestaciji je osim stanovnika Kupresa bilo prisutnih i iz Livna, Glamoča i Bugojna.

- Program koji smo pripremili zahvaljujući članovima KUD Željezara Zenica imao je sadržajan program sa folklornim igrama naroda BiH, uz veliki broj sevdalinki i narodnih pjesama koje je vrhunski izveo poznati interpretator Dževad Mustafić - navode iz asocijacije i dodaju da je Narodni orkestar KUD Željezara Zenica dodatno uljepšao prelijepu atmosferu u Kupresu.

Zahvalni su prijateljima koji su podržali posjetu i organizaciju kulturno-umjetničkog programa, te Federalnom ministarstvu za izbjeglice i raseljena lica koji je podržao posjetu.

Dodaju da će u sljedećim mjesecima nastaviti posjete povratničkim naseljima i organizovati programe sa kojim žele iskazati poštovanje i obećanje da ih nikada neće zaboraviti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.