open-navfaktor-logo
search
Omiljeno jelo
Poskupjeli banjalučki i travnički, hoće li uskoro i sarajevski ćevapi?
Ćevapi su broj jedan na listi omiljenih jela Bosanaca i Hercegovaca, a prema svemu sudeći, njihova cijena uskoro će ponovo porasti.
20.10.2021. u 10:47
get url
text

Naime, ćevapi, pljeskavice i većina specijaliteta sa roštilja u posljednjih nekoliko dana poskupjela je za jednu konvertibilnu marku ili više u banjalučkim ugostiteljskim objektima, a uzrok tome je rast nabavne cijene mesa, ali i ulja, povrća...

Nakon banjalučkih poskupjeli su i travnički ćevapi, a prema najavama vlasnika ćevabdžinica, to će se uskoro desiti i u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

- Cijene divljaju svaki dan, čekamo da se situacija stabilizuje. Nismo poskupili ćevape dugo godina. Desetka u somunu je 6,5 KM. Moramo čekati. Ne može se stalno mijenjati cijena ćevapa, a trenutno radimo na gubitku. U kontaktu smo sa kolegama i spremamo se za nove cijene. Ako se ovako nastavi, to je neminovno. Meso, ulje, začini i povrće su poskupjeli, tako da se to može desiti već početkom novembra. Velika je marka za naše kupce, ali u ovakvoj situaciji jedino rješenje je poskupljenje – kaže za Faktor Safet Aljević, vlasnik sarajevske ćevabdžinice Zmaj.

I u ćevabdžinici Petica ističu da je poskupljenje ćevapa, ali i ostalih specijaliteta neminovnost.

- Nastavlja se trend poskupljenja, tako da i ćevapi moraju biti skuplji. Naravno da to u ovoj ekonomskoj situaciji u Bosni i Hercegovini nije nimalo atraktivno, ali teško da će još dugo u našoj ćevabdžinici cijena porcije ćevapa biti 8 KM - kaže Amar Ferhatović.

U ćevabdžinici Hari u Travniku omiljeni bosanski specijalitet je već poskupio i sada desetka košta 7 KM.

- Sve je poskupjelo, tako da smo morali povećati cijene. Zadržali smo kvalitet po kojem smo poznati širom BiH – kažu iz ćevabdžinice Hari.

Elvir Alidžanović

Elvir Alidžanović, vlasnik ugostiteljske radnje Banjalučki ćevapi kod Envera, u Bosanskoj Krupi, ističe da oni za sada neće povećavati cijene.

- Kod nas je cijena deset ćevapa 6,5 KM i siguran sam da će ta cijena ostati barem do kraja godine. Mi smo u maloj sredini i kada bismo podigli cijene, sigurno da bi se to odrazilo na poslovanje bez obzira na naš kvalitet. Mislim da je mnogo lakše cijene podizati u velikim gradovima kao što je Sarajevo – kaže za Faktor Elvir Alidžanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.