open-navfaktor-logo
search
Odluka Vlade FBiH
Poskupljenje struje privredi znači lančano poskupljenje proizvoda i usluga, ipak će sve platiti građani
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je 12. decembra ograničila poskupljenje električne energije za privrednike na maksimalno 20 posto u toku 2024. godine.
17.12.2023. u 19:03
get url
text

Vlada FBiH obećala je da struja domaćinstvima neće poskupjeti naredne godine. Međutim, prešućuje se da će proizvođači podići cijene svojih proizvoda jer će poskupjeti struja koja učestvuje u formiranju cijene svakog proizvoda.

U Udruženju poslodavaca u Federaciji Bosne i Hercegovine izrazili su nezadovoljstvo odlukom Vlade Federacije BiH da se poveća cijene struje za 20 posto privrednim društvima u Federaciji BiH za 2024. godinu.

- Svi problemi poslovanja Elektroprivrede BiH prebacuju se na teret privrede, odnosno, građana jer će doći do poskupljenja proizvoda - bila je reakcija Adnana Smailbegovića, predsjednika Udruženja poslodavaca FBiH.

U Federaciji Bosne i Hercegovine struju proizvode dvije javne kompanije, Elektroprivreda BiH i Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne (EPHZHB), tako da će struja privrednim društvima poskupjeti naredne godine u cijeloj Federaciji BiH.

Marin Bago, predsjednik Udruženja za zaštitu potrošača "Futura", ističe da će građanima struja 2024. godine poskupjeti indirektno.

- Uvijek poskupljenje energenata, kada je u pitanju gorivo, gas ili struja dovodi do lančanih poskupljenja proizvoda i usluga. Drugo je pitanje da li je poskupljenje struje opravdano ili ne, ali u pravilu u našoj dosadašnjoj preksi od 30 godina, uvijek sve poskupi kada se poveća cijena bilo kojeg energenta. Sindikalna potrošačka korpa već je dostigla tri hiljade maraka, svako poskupljenje na ovu cijenu mjesečne potrošačke korpe je katastrofalno jer prosječna plaća u Federaciji ne može prehraniti četveročlanu porodicu – kazao je Bago.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.