open-navfaktor-logo
search
Samo za zaposlene
Poskupljuju hrana i piće u restoranu Parlamenta BiH: Kafa će biti jednu KM, bečka šnicla 5,5 KM...
Služba za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine zatražila je saglasnost za novi cjenovnik jela i pića u restoranima i kafeterijama institucija BiH, uključujući restoran u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, koji važe za vrlo jeftine.
06.10.2022. u 13:35
get url
text

Uz obrazloženje enormnog rasta nabavnih cijena prehrambenih artikala, zaposleni u institucijama BiH, uključujući ministre i parlamentarce, plaćat će nešto više za hranu i pića nego dosad.

Cijene se nisu mijenjale od 2015. godine, a sada će, između ostalog, kafa skočiti na jednu KM, sokovi na 2,5 KM, teleća bečka šnicla će koštati 5,5 KM, teleće pečenje 6 KM, sarma 4,5 KM, juneći gulaš 4 KM, jagnjeće pečenje 15 KM, špagete karbonara 4,5 KM, rižoto od gljiva 4 KM... Imaju i gratis prilozi poput tjestenine, riže, gulaša, pirea, variva će biti 1,5 KM, salate uglavnom 1,5 KM, čorbe maksimalno dvije KM, koliko će biti i kolači.

Ministri imaju osnovne plaće od oko 4.500 KM, parlamentarci imaju primanja od 5.500 KM pa naviše nakon što su im plaće ove godine povećane za 500 KM. Državnim službenicima i namještenicima, koji su imali plaće niže od 1.500 KM, povećan je koeficijent i očekuju da će im sada biti isplaćena osnovna plaća od oko 640 KM do oko 1.500 KM, a vojnici imaju oko 750 KM osnovnu plaću.

Topli obrok odnedavno je povećan sa osam na 11 KM dnevno, izuzev za zvaničnike.

U nastavku možete pogledati predloženi cjenovnik na koji saglasnost treba dati Vijeće ministara Bosne i Hercegovine.

{$galerijaFotografija}

cijene_1.jpg
1 od 20
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.