open-navfaktor-logo
search
Civilna zaštita ZDK
Posljedice sinoćnjeg potresa na području Zenice: Četvero povrijeđenih, oštećenja na više kuća i auta
Četiri povrijeđene osobe, od kojih su dvije zadržene na liječenju u Kantonalnoj bolnici Zenica, kao i nekoliko oštećenih kuća u zeničkim naseljima Ljubetovo, Hece i Vranduk te oštećenja na fasadama u samom gradu, bilans je sinoćnjeg zemljotresa s epicentrom kod Zenice, koji je u 21.43 sati pogodio Bosnu i Hercegovinu.
31.12.2023. u 09:24
get url
text
zemljotres, Zenica
zemljotres, Zenica

Prema podacima koje je u izjavi za Fenu saopćio dežurni službenik u Operativnom centru Kantonalne uprave Civilne zaštite Zeničko-dobojskog, sinoć iza ponoći je nakon izvršenog policijskog uviđaja zbog oštećenja na dva automobila, otklonjeno i kamenje koje se odronilo na magistralni put M-17, između dva tunela u naselju Vranduk kod Zenice.

- Očekujemo izvještaj Civilne zaštite Grada Zenica, čija će ekipa izaći na teren te evidentirati štete u naselju Ljubetovo, gdje je sinoć prijavljeno obrušavanje crijepova sa kuća, zatim potpornog zida te pucanja zidova i plafona na nekim starijim kućama.

Prema dosadašnjim informacijama, u Ljubetovu je oštećeno pet-šest kuća, ali još čekamo kompletan izvještaj. Dobili smo prijavu o oštećenju na još dvije kuće u naselju Hece te na jednoj kući u Vrandukun kazao je dežurni u Operativnom centru KUCZ Grada Zenica.

U odronu kamenja na magistralni put M-17 prijavljeno je oštećenje na dva automobila, zbog čega je saobraćaj bio u potpunom zastoju te usmjeravan preko alternativnog pravca, regionalnim putem kroz naselje Tetovo-Banlozi-Vranduk do Nemile.

Povrijeđeno lice usljed odrona u Vranduku, kao i još jedno lice koje je zadobilo povrede, zadržani su na liječenju u KBZ-u, a još dvije osobe, kojima je ukazana pomoć u Službi hitne pomoći Zenica, puštene su kućama.

Epicentar zemljotresa, jačine 4.8 stepeni po Rihterovoj skali, bio je na oko 13 kilometara sjeverno od Zenice te na dubini od devet kilometara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.