open-navfaktor-logo
search
Oporavak privrede
Posljednje vladine aktivnosti će osigurati značajan rast direktnih stranih ulaganja
Na današnjoj online sjednici Vijeća stranih investitora Federacije BiH kojom je predsjedavao federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović, ocijenjeno je da su mjere koje je Vlada Federacije BiH kontinuirano provodila za pomoć oporavku privrede od posljedica pandemije, polučile pozitivne rezultate. Kako bi se održao trend oporavka privrede, istaknuto je da Vlada FBiH nastavlja s mjerama fiskalne podrške ovoj oblasti, a paralelno s tim ubrzano radi i na unapređenju regulatornog okvira za što značajniji rast direktnih stranih investicija.
08.12.2021. u 17:05
get url
text
Zlatan Vujanović
Zlatan Vujanović

U tom kontekstu, ministar Vujanović je ukazao na donošenje zakona o javno-privatnom partnerstvu koji je nedavno usvojen u formi nacrta. Radi se o jednom od najznačajnih zakonskih projekata u koji su ugrađene najbolja praksa i modeli, i koji će, kako je ocijenio Vujanović, biti veliki potencijal za animiranje investitora, kako stranih, tako i domaćih. Govoreći o dosadašnjim mjerama Vlade FBiH, federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić posebno je ukazao na realizaciju Uredbe za pomoć obrtima u iznosu od 60 miliona KM, koja je u završenoj fazi, te kojom se očekuje podrška za oko 25 hiljada obrtnika u FBiH.

Uporedo s tim, resorno ministarstvo provodi aktivnosti na izradi regulatornog okvira za poticanje investiranja, a što se naročito odnosi na izradu podzakonskih akata iz Zakona o obrtu, te izradi zakona o poticanju razvoja male privrede i poslovnoj infrastrukturi.

Pored toga, aktivnosti Federalne vlade u ovoj godini usmjerene su i na direktnu pomoć privrednicima u oblasti industrije u iznosu od 30 miliona KM, te poljoprivredno-prehrambenom sektoru u iznosu od 15 miliona KM, kao i jačanju pet kreditno-garantnih programa kod Razvojne banke FBiH.

Ocijenivši pozitivnim dosadašnje mjere Vlade Federacije BiH, predsjednik Vijeća stranih investitora u BiH Branimir Muidža je posebno naglasio potrebu brže izgradnje regulatornog okvira, ne samo za privlačenje stranih investicija, već i za mogućnost preusmjeravanja globalnih lanaca opskrbe prema području BiH.

Inače, prema podacima koji su danas prezentirani, dosadašnje mjere Vlade FBiH imaju za posljedicu kontinuirani trend oporavka privrede i rast BDP-a, a u prvih deset mjeseci ove godine Federacija BiH bilježi veće prihode nego u predpandemijskoj 2019. godini. Osim toga, istaknuto je na sjednici, očekuje se da će svi kantoni bilježiti suficit u budžetima, i ta sredstva će, u značajnoj mjeri biti ponovo usmjerena u privredu.

Na današnjoj sjednici, koja je zbog epidemioloških razloga održana u online formatu, naglašena je i važnost učešća domaćih kompanija i poslovnih ljudi na međunarodnom sajmu poduzetništva EXPO 2020 u Dubaiju. U tom kontekstu, ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić, ukazao je na prednosti online aplikacija i umreženosti po oblastima svih zemalja učesnica, kao i na mogućnosti ovog skupa, koji je nesvakidašnja prilika za predstavljanje poslovnih ideja, vizija i potencijala naše zemlje.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.