open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Poslodavci o poskupljenju struje: Nije mudra odluka, ceh će platiti građani
- Saznali smo iz medija, poprilično smo iznenađeni najavom premijera Federacije Bosne i Hercegovine Nermina Nikšića da će cijena električne energije za privredni sektor u 2024. godini rasti do 20 posto - kaže za Faktor Mario Nenadić, direktor Udruženja poslodavaca FBiH.
02.12.2023. u 07:57
get url
text

VEZANI TEKST - Smailbegović najavljuje potres: EPBiH priprema teren za poskupljenje struje, privredi je ranije povećano za 44 posto

Nenadić ističe kako su očekivali da će održati sastanak s predstavnicima Vlade FBiH i Elektroprivrede BiH i da će zajedno razmotriti ovu vruću temu.

- Mi smo stava da je najavljeno povećanje nepotrebno i neopravdano. U protekle dvije godine struja je za privredni sektor već poskupjela za 44 posto. Novo poskupljenje nije nimalo mudra odluka, sve će se na kraju preliti na teret građana.

Jer kad se poveća cijena struje za privredni sektor, neminovno će doći do poskupljenja roba i usluga, a to će na kraju platiti građani - istakao je Nenadić.

Mario Nenadić

Podsjetio je kako je već ranije donesenim promjenama zakona o električnoj energiji EPBiH osigurana značajna zarada u 2024. godini, čak i da se cijene struje kojim slučajem ne povećaju.

VEZANI TEKST - Nikšić: Struja za domaćinstva zasad neće poskupjeti, cijena za privredu bit će viša do 20 posto

- Donošenjem Zakona o električnoj energiji nekoliko hiljada privrednih subjekata iz male privrede prešlo je u tržišno snabdijevanje gdje su cijene više. Prema našim procjenama, EPBiH će po osnovu ovih izmjena zakona zaraditi minimalno 25 miliona KM. To je razlog više da ne dođe do povećanja cijena struje - naglasio je Nenadić i dodao:

- Dododatni finansijski teret poslovnom sektoru ne prati usvajanje seta fiskalnih zakona kojim bi se stabilizirao privredni ambijent, status radnika, povisila minimalna plaća… Mi smo spremni za razgovore, na potezu je Vlada FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.