open-navfaktor-logo
search
Primjena pravilnika
Poslodavci oslobođeni poreza pri uplati jednokratne pomoći zaposlenicima
Federalno ministarstvo finansija je donijelo Pravilnik o dopuni pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak kojim se uređuje izuzimanje od obaveze plaćanja poreza na dohodak jednokratnih pomoći iz Uredbe o pomoći stanovništvu usljed rasta indeksa potrošačkih cijena koju je Vlada Federacije BiH donijela na sjednici održanoj 7. jula ove godine. 
20.07.2022. u 13:49
get url
text

VEZANI TEKST - Gdje su zapele izmjene Zakona o doprinosima i porezu na dohodak?

Uredbom je propisano da poslodavac može izvršiti isplatu jednokratne pomoći zaposleniku, isključivo na njegov transakcijski račun, u visini do 1.080 KM do 31. decembra ove godine. Navedena pomoć, isplaćena pod uvjetima utvrđenim Uredbom, ne smatra se platom ili naknadom plaće prema odredbama Zakona o radu, te ne podliježe obračunu plaćanja poreza i doprinosa.

 - Pored toga, ovim pravilnikom se propisuje porezno rasterećenje ograničenog trajanja za obrtnike koji porez na dohodak plaćaju u paušalnom iznosu, tako što se umanjuju propisani mjesečni paušalni iznosi poreza na dohodak za 50 posto do 31. decembra ove godine - saopćeno je iz Federalnog ministarstva finansija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.