open-navfaktor-logo
search
Prozivke iz Sindikata
Poslodavci: Plaće su niske, ali radnik uz važeće zakone ne može zaraditi 1.000 KM i skoro još toliko za doprinose
Iz Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine prošle sedmice su kazali "kako neće nasjesti na podvale iz Vlade Federacije BiH i Udruženja poslodavaca (UPFBiH) kada je u pitanju minimalna plaća i eventualno povećanje do 400 KM".
21.03.2023. u 07:39
get url
text

VEZANI TEKST - Poslodavci i Sindikat: Hitno razmatrati izmjene zakona kako bi se plaće povećale do 400 KM

- Postavlja se pitanje kako ili zašto čelnici pojedinih granskih sindikata to ne razumiju i slijepo ispunjavaju i slijede želje Vlade FBiH u tehničkom mandatu i Unije poslodavaca FBiH?! Niko poslodavcima ne brani da povećaju plaće radnicima već danas i ima onih koji su to učinili, čak i više puta od pojave pandemije i ekonomske krize koja je potom uslijedila - istaknuto je u saopćenju koje je potpisao predsjednik Sindikata Selvedin Šatorović. 

U UPFBiH nam je rečeno da se radi o zajedničkoj inicijativi privatnog sektora i predstavnika sindikata kada je u pitanju eventualno povećanje plaće.

Mario Nenadić

- Još jednom naglašavamo da se radi o zajedničkom prijedlogu UPFBiH i Saveza samostalnih sindikata BiH. Kako smo pojasnili, naš cilj je da se omogući brzo podizanje plaća zaposlenima u realnom sektoru do 400 KM, na način da se na plaću isplaćenu u decembru prošle godine plate kompletni doprinosi, a na povećanje plaće do 400 KM smanjeni doprinosi za PIO i zdravstveno osiguranje u iznosu od 11 posto.

Dakle, sredstva će biti uplaćivana na račune zaposlenih u realnom sektoru i na njih plaćana umanjeni porezi i doprinosi za PIO i zdravstveno osiguranje. Osnovna intencija prijedloga izmjena i dopuna Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o doprinosima FBiH i Zakona o porezu na dohodak FBiH jeste da većina sredstava od ovog povećanja svih plaća u realnom sektoru ide zaposlenima, a ne državi, odnosno, entitetu kao što je to do sada bio slučaj - kaže za Faktor Mario Nenadić, direktor UPFBiH.

VEZANI TEKST - Sindikat o minimalnoj plaći: Nismo i nećemo nasjesti na podvale iz Vlade FBiH i Udruženja poslodavaca FBiH

Ističe kako su sadašnji parafiskalni nameti prepreka povećanju plaća. 

- Imamo najviše doprinose u Evropi, kao i parafiskalne namete. U više navrata smo istaknuli da se radi o privremenom rješenju i da UPFBiH nastavlja insisitrati na donošenju sistemskih zakona o doprinosima i porezu na dohodak u FBiH u kojima će davanja na plaću zaposlenih biti smanjena do 30 posto, u odnosu na postojećih 41,5 posto. Podsjećamo da je UPFBiH sa granskim sindikatima iz realnog sektora krajem prošle godine potpisalo sedam kolektivnih ugovora kojima je usaglašeno da se najniža plaća za djelatnosti za koje su potpisani ugovori kreće od 630 do 775 KM, što je više od minimalne plaće koju je utvrdila Vlada FBiH.

Zbog svega navedenog trebaju nam intervencije u zakonu, u suprotnom šta nam je alternativa? Radnici su nezadovoljni, odlaze u inostranstvu, poslodavci imaju posljedično problema u proizvodnji. Ne može radnik zaraditi sebi plaću od recimo 1.000 KM i skoro još toliko poslodavcu na ime doprinosa i poreza - naglašava Nenadić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.