open-navfaktor-logo
search
Energetska kriza
Poslodavci u FBiH mogu podnijeti novo poskupljenje struje za 20 posto, sve više izazvalo bi posljedice za privredu
Krajem jula iz Elektroprivrede Bosne i Hercegovine (EPBiH) na upit Faktora kazali su kako se ne isključuje mogućnost povećanja cijene električne energije. 
05.09.2022. u 07:41
get url
text

VEZANI TEKST - Andelija: Struja se mora štedjeti, ne može biti alternativa skupom gasu, na potezu su kantoni i lokalne zajednice

- Postojeći nivo potrošnje električne energije ne zahtijeva izmjenu cijene električne energije. Međutim, ukoliko električna energija postane primarni energent za grijanje EPBiH će biti primorana, kako ne bi ugrozila poslovanje kompanije, a zatim i sigurnost snabdijevanja kupaca, da provede proceduru za izmjenu cijene električne energije za one potrošače kojima je električna energija osnovni energent za grijanje - saopćili su nam tada iz ovog javnog preduzeća.

U odgovoru nije spominjan poslovni sektor u Federaciji BiH kome je ove godine već povećana cijena struje za 20 posto. Za manje firme i obrte novo povećanje cijena bio bi težak udarac za njihovo poslovanje i zadržavanje radnih mjesta.  

VEZANI TEKST - Građani zabrinuti: Elektroprivreda BiH o grijanju tokom zime, hoće li poskupjeti struja, da li će biti redukcija...

- Parlament FBiH donio je zakon da maksimalno poskupljenje može iznositi 20 posto. Taj zakon je i dalje na snazi. Očekujemo da Vlada FBiH u ovom mjesecu utvrdi novi prijedlog cijene i ona može biti maksimalno povećana za 20 posto jer je to u skladu sa zakonom.

Privrednici odavno kalkulišu sa tim iznosom za 2023. godinu. Sve više od toga izazvalo bi ogroman problem i dalekosežne posljedice - kaže za Faktor Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH. 

Smailbegović sumnja da bi se zakon mogao promijeniti.

- Veliko je pitanje da li će se do kraja godine formirati vlast, da li će Parlament FBiH biti operativan u smislu donošenja zakona - istakao je Smailbegović.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.