open-navfaktor-logo
search
Sastanak sa Viškovićem
Poslodavci u RS-u kategorični: Minimalac može ići do 760 KM, prijedlog o 1.050 KM je nemoguć
Predstavnici poslodavaca u RS-u danas su nakon razgovora u Vladi RS-a poručili da je nemoguć prijedlog da minimalna plaća iznosi 1.050 KM, a da prema njihovoj ocjeni može da ide maksimalno do 760 KM.
15.11.2023. u 14:17
get url
text

Predsjednik Unije poslodavaca RS-a Saša Trivić rekao je da su na današnjem sastanku sa premijerom RS-a Radovanom Viškovićem u Banjoj Luci ukazali da privreda Bosne i Hercegovine generalno ne može izdržati realizaciju ideje o minimalcu od 1.050 KM koji su predložile vlade dva entiteta.

- Vlade u BiH putem zakona i kontrolnih organa treba da sprovode mjere borbe sa sivom ekonomijom, a ne kroz populističku priču - rekao je Trivić.

Upozorio je da bi u slučaju implementacije najniže plaće od 1.050 KM, mnogi poslodavci zatvorili radna mjesta.

- Dobro je što je premijer rekao da priča o najnižoj plaći nije završena i da će sve analizirati, kao i da će u znatnoj mjeri zavisiti od odluke Vlade Federacije BiH radi usklađenosti - dodao je Trivić i ukazao na potrebu zajedničkog sastanka vlada RS-a i FBiH sa poslodavcima iz oba entiteta kako bi se postigla zajednička odluka.

Potpredsjednik Unije poslodavaca RS-a Dejan Mijić je rekao da je predloženi minimalac neprihvatljiv i nerealan u ovom trenutku.

Iz Kabineta predsjednika Vlade RS-a Radovana Viškovića nakon sastanka je saopćeno da je Vlada otvorena za dalje razgovore o iznosu najniže plaće, te da je neophodno doći do rješenja koje bi izbalansiralo interese radnika s jedne, i poslodavaca, s druge strane.

- Dogovor o iznosu minimalne plaće prevashodno treba da bude rezultat razgovora socijalnih partnera u okviru Ekonomsko-socijalnog vijeća RS-a, a premijer RS-a je apelovao na obje strane da unutar Vijeća pokušaju postići dogovor, bez međusobnih isključivosti po ovom pitanju – poručili su iz Vlade RS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.