open-navfaktor-logo
search
Prevare
Poslodavci zloupotrebljavaju ugovore o djelu da bi držali radnike neprijavljene
Osoba ako radi svaki dan, ona mora biti prijavljena, a ne da radi po ugovoru o djelu. Ugovor o djelu ne može mijenjati radno-pravni odnos niti jedan sat ili dan, kategoričan je Zijad Krnjić
12.08.2019. u 12:55
get url
text
Ugovori, ilustracija
Ugovori, ilustracija

Varijanta ugovor o djelu u pravilu treba da se koristi kod poslova koji traju kratko i ni u kom slučaju ne može zamijeniti radno-pravni odnos. Situacija u praksi je mnogo drugačija i nije mali broj poslodavaca koji upravo zloupotrebljavaju "ugovore o djelu" da bi što duže držali radnike, a da ih ne prijave.

O ovom problemu smo razgovarali sa Zijadom Krnjićem, direktorom Federalnog zavoda PIO. Zatražili smo da nam pojasni zašto se kod sklapanja "ugovora o djelu" manji procenat uplaćuje na doprinose za penzijsko i zdravstveno, a da nosilac ugovora nema ništa od toga.

- Ugovor o djelu nije zaposlenje u pravom smislu riječi, i na osnovu toga ne možete ni imati prava iz radno-pravnog odnosa jer to je pojedinačni posao. A i stopa doprinosa je značajno manja, ona je čisto uvedena Zakonom o doprinosima kao neki osnov za neke manje, dodatne prihode fondova. Kod nas to u promilima iznosi, ne popravlja nam situaciju. Ide šest posto Fondu PIO, mislim četiri posto za zdravstveno, a tu je određen procenat za porez na dohodak - govori nam Krnjić.

Kaže da će uvijek biti potrebe za ugovorima o djelu, ali da njih poslodavci ne smiju zloupotrebljavati.

Pričali smo i sa osobom koja je skoro godinu radila nacrno.

- Vrlo teško je u našem društvu steći status zaposlenog na određeno, a na neodređeno da i ne pričam. Uglavnom, ljudi se drže godinama kao "honorarci". Meni je na poslu rečeno da gazda za mene plaća neki porez od 17 posto, da sam na ugovoru o djelu, a ja nikada ništa nisam potpisala. Prema tom ugovoru, određen postotak je uplaćivao za penziono i zdravstveno, a meni nije uplaćeno ni dana penzionog, a što se tiče zdravstvenog, bila sam na birou. Nakon kontrole porezne uprave skinuta sam sa biroa, a moj gazda naravno nekažnjen, samo je nastavio po starom prema novim radnicima - ispričala nam je A. K.

Zatražili smo Krnjićev komentar.

- Osoba ako radi svaki dan, ona mora biti prijavljena, a ne da radi po ugovoru o djelu. Ugovor o djelu ne može mijenjati radno-pravni odnos niti jedan sat ili dan. Porezna uprava može iskontrolirati te ugovore o djelu. Gdje nije ugovor o djelu, već ustvari prikrivanje zaposlenja ili djelomičnog zaposlenja, može poništiti ugovore o djelu i obračunati sve naknade onako kako bi trebalo sa svim pravima koje bi pojedinac imao - kaže nam Krnjić i dodaje:

- Ugovor o djelu je baš predviđen za pojedinačne situacije, jednokratne poslove, jednokratnog smisla, a ne za radno-pravni status. Usporedbe radi, oko 18 posto poreza košta taj ugovor o djelu, a redovno zaposlenje 61 posto, tako da se djelimično kroz ugovor o djelu pokušava smanjiti trošak radne snage - rekao je Krnjić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.