open-navfaktor-logo
search
Pripreme za 11. juli
Posmrtni ostaci 26 žrtava srebreničkog genocida spremni su za ukop, ali to nije konačan broj
Posmrtni ostaci 26 žrtava genocida počinjenog u Srebrenici do sada su spremni za ukop na kolektivnoj dženazi koja će se u Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari klanjati 11. jula ove godine, potvrđeno je za Faktor iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine.
05.06.2023. u 07:49
get url
text

- Ovaj broj svakako nije konačan, s obzirom na činjenicu da još ima vremena da se porodice žrtava, koje su do sada identifikovane uz pomoć DNK metode, odluče na zvaničnu identifikaciju i daju svoju saglasnost za ukop. Spisak sa žrtvama koje će biti ukopane ove godine u Potočarima zaključuje se 1. jula pa zbog toga očekujemo da će broj žrtava koje će se ukopati biti nešto veći, imajući u vidu da već imamo zakazane identifikacije u narednim danima te da se one i dalje planiraju, kao i pozivi porodicama onih žrtava koji su već identifikovali svoje najmilije da konačno daju saglasnost za ukop – kaže Emza Fazlić, portparol Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine.

Ističe da se u prostorijama Podrinje identifikacionog projekta "nalaze posmrtni ostaci još 55 žrtava koje su identifikovane uz pomoć DNK metode, ali porodice se još nisu odlučile na onu zvaničnu identifikaciju i davanje saglasnosti za ukop".

- Istovremeno, tu su posmrtni ostaci još 15 žrtava koje su identifikovane, ali saglasnosti za njihov ukop još nismo dobili. Razlog tome uglavnom je nekompletnost tijela zbog čega se porodice teško odlučuju ukopati nekoliko posmrtnih ostataka svojih najmilijih od ukupno 207 kostiju koliko zapravo ima tijelo odrasle osobe. To je izuzetno bolno, naročito kada ste svjesni da taj ukop najvjerovatnije nije konačan. Ipak mi apelujemo na njih da smognu snage i učine to, a mi svakako potragu nastavljamo i posmrtni ostaci koji se naknadno pronađu svakako bivaju nakon identifikacije dodavani onim ranije ukopanim – pojašnjava Fazlić.  

Svake godine, nakon kolektivne dženaze u Potočarima, slijede i reeskhumacije ranije ukopanih žrtava radi reasocijacije tih naknadno pronađenih posmrtnih ostataka.

- Za sada, imamo saglasnost porodica za reekshumaciju 71 žrtve. U prostorijama Podrinje identifikacionog projekta se nalazi još oko 400 posmrtnih ostataka koji također čekaju na proces reekshumacije i reasocijacije. Međutim, suočavamo se sa problemima u tom procesu jer porodice žrtava koje su već ukopale svoje najmilije u velikom broju su odselile, promijenile svoje adrese, brojeve telefona i jednostavno ih nije moguće kontaktirati kako bi identificirali ove posmrtne ostatke i dali saglasnost za reasocijaciju.

Zato, apelujemo na sve one članove porodica žrtava genocida  koji su u ranijim godinama ukopali svoje najmilije i koji znaju da su njihova tijela ukopana nekompletna da nas kontaktiraju, da se jave u Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine ili Podrinje identifikacioni projekat i ostave nam svoje kontakte i podatke kako bi na taj način okončali ove procese i naknadno pronađene posmrtne ostatke dodali onim ranije ukopanim – poručila je Fazlić.

Adem Mehmedović u ime Organizacionog odbora za obilježavanje 28. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a" iz jula 1995. godine kazao je da će sve biti spremno za obilježavanje godišnjice.

- Do dženaze aktivnosti uglavnom ostaju iste. Očekujemo da će biti masovniji Marš mira, prijave za pojedince i grupe su otvorene. Novina je ta da će Memorijalni centar Srebrenica u saradnji sa Svjetskim jevrejskim kongresom 9. i 10. jula organizovati konferenciju. O detaljima je rano govoriti – istakao je Mehmedović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.