open-navfaktor-logo
search
Masakr na igralištu
Postavka "74 pari cipela za 74 izgubljenih života mladosti Srebrenice"
Memorijalni centar Srebrenica je danas, povodom 28. godišnjice masakra na igralištu, predstavio postavku "74 pari cipela za 74 izgubljenih života mladosti Srebrenice".
12.04.2021. u 13:36
get url
text

Na današnji dan 1993. godine, četiri granate ispaljene sa položaja tzv. Vojske Republike Srpske usmrtile su 74 i ranile više od 100 osoba, mladosti Srebrenice koja se na taj dan okupila na glavnom gradskom igralištu, vjerujući da tog dana neće doći do napada sa položaja VRS-a, saopćeno je iz Memorijalnog centra Srebrenica.

- Ubijena je mladost Srebrenice, ubijeni su Bošnjaci koji su ostali u opkoljenoj Srebrenici, ali najvažnije od svega - ubijena su djeca, nevina i bez grijeha. Danas bi oni bili očevi i majke, ali je tog 12. aprila 1993. godine prekinuta njihova mladost silom sistema koji i danas vlada ovim prostorom. Ne zaboravljamo ubijenu djecu Srebrenice, ne zaboravljamo da je tek po njihovom ubijanju međunarodna zajednica reagirala i uspostavila 'sigurne zone'. Ne zaboravljamo i svu izdaju koja je došla kasnije - poručuju iz Memorijalnog centra Srebrenica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.