open-navfaktor-logo
search
Naselje Vidikovac
Postavljen alem na 22. džamiju koja se obnavlja u Srebrenici
U prigradskom naselju Vidikovac kod Srebrenice danas je postavljen alem na munaru džamije koja se obnavlja.
30.10.2023. u 14:29
get url
text

- Na području općine Srebrenica imali smo 23 džamije prije rata. U toku rata i tokom genocida sve su porušene. Ovo je 22. džamija koja se obnavlja. I evo danas je postavljen alem na munari što za nas predstavlja veliku radost. Alem je simbolično postavljen u podne kao znak naše istrajnosti i opredijeljenosti da ponovo izgradimo sve što je porušeno - istakao je Damir ef. Peštalić, glavni imam Medžlisa IZ Srebrenica koji kaže da je današnjim činom postavljanja alema završena munara, a da i narednom periodu slijedi restauracija i obnova džamije.

FOTO: AA

Peštalić je rekao da je u toku akcija prikupljanja sredstava, a da će s proljećem biti nastavljeni radovi na daljnjoj obnovi džamije.

- Ovim putem se zahvaljujem svim vakifima i dobrim ljudima koji su učestvovali i odvojili od svog imetka dio sredstava za obnovu munare - istakao je Damir ef. Peštalić.

Na području općine Srebrenica ostala je još jedna džamija u naselju Sase koju je potrebno obnoviti.

U periodu od početka povratka do sada je u potpunosti obnovljena 21 džamija. U naselju Podgaj je izgrađena nova džamija koja nije postojala prije rata, a u toku je obnova džamije u naselju Vidikovac.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.