open-navfaktor-logo
search
Dan nezavisnosti
Postavljen jarbol sa zastavom BiH na lokalitetu kraljevskog grada Visoki
U sklopu obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, 1. marta, danas je postavljen jarbol sa zastavom Bosne i Hercegovine na lokalitetu kraljevskog grada Visoki.
28.02.2020. u 16:19
get url
text
Jarbol je visine 14 metara, otporan na udare vjetara i ostale atmosferske uticaje
Jarbol je visine 14 metara, otporan na udare vjetara i ostale atmosferske uticaje

Jarbol je visine 14 metara, otporan na udare vjetara i ostale atmosferske uticaje.

Za taj projekat sredstva je osiguralo Federalno ministarstvo kulture i sporta putem transfera za obnovu kulturnog i historijskog naslijeđa.

Grad Visoki je podignut na najistaknutijem uzvišenju, među obroncima planinskog vijenca, koji sa južne strane uokviruje proširenu dolinu rijeke Bosne i Visočko polje. Prvi spomen samog grada "in castro nosto Visoka vocatum" u povelji mladog bana Tvrtka od 1. septembra 1355. godine, znači da je u vrijeme vladavine njegovog prethodnika bana Stjepana II Kotromanića, u prvoj polovini XIV stoljeća, grad ili sagrađen ili je već postojao.

S obzirom na historijski značaj ovog lokaliteta Grad Visoko kontinuirano radi na oživljavanju i afirmaciji kraljevskog grada Visoki kao izuzetne turističke destinacije i jednog od najzačajnijih lokaliteta u hiljadugodišnjoj državnosti Bosne.

U narednoj fazi Grad Visoko će izvršiti uređenje i izgradnju pristupnih staza i osvjetljenje jarbola sa zastavom Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Gradske uprave Visoko.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.