open-navfaktor-logo
search
Brus
Postavljena tabla na Trebeviću: Zabranjeno obavljanje vjerskih obreda
Na Trebeviću, tačnije na lokaciji Brus, postavljena je tabla sa neobičnim upozorenjem kako je na tom mjestu zabranjeno obavljanje vjerskih obreda.
02.06.2022. u 16:32
get url
text

VEZANI TEKST - Klanjali na Trebeviću pa kažnjeni sa 100 KM: "Nepristojnim ponašanjem izazvali uznemirenost građana"

Bajro Čavčić koji je početkom godine dobio prekršajni nalog za obavljanje namaza na Trebeviću, a na kojem su policijski službenici koji su legitimisali Čavčića naveli: "nepristojno ponašanje (obavljao namaz) gdje je tim izazvao uznemirenost kod građana", prokomentarisao je za Faktor postavljanje table.

On je istakao kako je tabla postavljena neposredno nakon toga. 

- A šta bih rekao osim klasična islamofobija, mrze nas i to ne kriju, možda je ovako i bolje. Čitao sam pojedine komentare u kojima pojedinci najavljuju masovne odlaske na Brus i obavljanje namaza za što stvarno nema potrebe, dovoljno nam je belaja kojih imamo – kazao je on.

Iz Policijske uprave Istočno Sarajevo do zaključivanja ovog teksta nisu odgovorili na upit Faktora o postavljanju ove table.

Što se tiče prekršajnog naloga čije je preuzimanje Čavčić pod pritiskom potpisao, on je ubrzo dostavio i žalbu Osnovnom sudu na Sokocu, ali je dobio odgovor u kojem se navodi da je odbijen njegov zahtjev za sudskim odlučivanjem.

VEZANI TEKST - Sud na Sokocu tvrdi da je Čavčić priznao prekršaj zbog namaza, na nalogu piše suprotno

Kako stoji u obrazloženju Suda, okrivljeni je prihvatio odgovornost za prekršaj stavljanjem svog potpisa u dijelu prekršajnog naloga gdje je navedeno: "Prihvatam odgovornost za prekršaj opisan u ovom prekršajnom nalogu i odričem se prava na sudsko odlučivanje".

Čavčić je putem društvenih mreža podijelio fotografiju prekršajnog naloga na kojoj se jasno vidi kako je primio nalog, ali da ne prihvata odgovornost, te je nakon Odluke Suda, ponovo uputio žalbu, ali još nije dobio odgovor.

- Evo čekam četiri mjeseca, a oni nisu u stanju da pošalju odgovor. Očigledno rade mimo zakona – zaključio je on.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.