open-navfaktor-logo
search
Ko stoji iza njega
Postoji li plan za hapšenje Osmice, spašavanje Gordane Tadić i rušenje Diane Kajmaković?
Portal Istraga objavio je večeras tekst u kojem se navodi da postoji tajni plan za hapšenje direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA)BiH Osmana Mehmedagića Osmice, kako bi se preuzela kontrola nad tom agencijom i sačuvala kontrola nad Tužilaštvom BiH.
13.07.2021. u 22:12
get url
text

Iza ovog plana navodno stoje čelnici SNSD-a i HDZ-a Milorad Dodik i Dragan Čović, te njihovi partneri iz Sarajeva, piše Istraga, pozivajući se na izvore u SNSD-u.

Kako se dalje navodi u tekstu, prema ovom planu, u slučaju da Gordana Tadić bude razriješena, krenut će se u "istraživanje" Diane Kajmaković kako bi se spriječilo njeno imenovanje za vršiteljicu dužnosti glavnog tužioca.

- Plan bi se trebao realizirati u nekoliko faza. Prvo će pokušati preko tužioca Olega Čavke uhapsiti direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmana Mehmedagića. Nakon toga bi trebali započeti pravosudni udar na Dianu Kajmaković, zamjenicu glavne državne tužiteljice koja bi, u slučaju razrješenja Gordane Tadić, mogla preuzeti funkciju vršioca dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH - tvrdi izvor Istrage blizak SNSD-u.

Prema informacijama Istrage, Gordana Tadić je navodno dobila zadatak od čelnika HDZ-a i SNSD-a da na svaki mogući način ukloni direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmana Mehmedagića kojeg smatraju glavnim krivcem za gubitak kontrole nad Visokim sudskim i tužilačkim vijećem BiH, odnosno za uklanjanje Milana Tegeltije sa pozicije predsjednika VSTV-a.

S obzirom na to da je protiv glavne državne tužiteljice Gordane Tadić u ponedjeljak okončan disciplinski postupak te da se u narednih dvadesetak dana mora donijeti odluka o sankciji, lideri SNSD-a i HDZ-a su navodno dali nalog glavnoj tužiteljici da prije konačne odluke uhapsi ili na drugi način ukloni direktora OSA-e kako bi se članovi Disciplinske komisije uplašili i oslobodili glavnu državnu tužiteljicu svake odgovornosti.

Kako je zbog disciplinskog postupka ugrožena funkcija Gordane Tadić, navodno je sačinjen i "rezervni" plan koji bi bio aktiviran u slučaju da VSTV razriješi Gordanu Tadić sa pozicije glavne državne tužiteljice.

Prema važećim pripisima, ukoliko glavni tužilac bude razriješen, mijenjaju ga zamjenici. U ovom trenutku funkcije zamjenika Gordane Tadić obavljaju Diana Kajmaković, Ozrenka Nešković, Milanko Kajganić i Ismet Šuškić. S obzirom na iskustvo i "minuli rad" najveće šanse za vršioca dužnosti glavne tužiteljice bi imala Diana Kajmaković, što bi značilo da Gordana Tadić, odnosno SNSD i HDZ gube kontrolu nad Tužilaštvom BiH.

Stoga je proteklih dana započeo proces rušenja tužiteljice Kajmaković. Prvo je krajem juna urađena nova sistematizacija u Tužilaštvu BiH kojom je ukinut Odjel kojim je rukovodila Diana Kajmaković. Tako je, faktički, zamjenica glavne državne tužiteljice ostala bez odjela nakon čega je "preraspoređena" u Odjel za ratne zločine, piše Istraga.

Kompletan tekst čitajte OVDJE.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.