open-navfaktor-logo
search
Odbrana BiH - Igman 2022
Posvećena Havi Tatarević kojoj je ubijeno šest sinova: U Sarajevu izvedba poeme "Hava majko koliko ti je srce"
U sklopu programa manifestacije "Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2022" u amfiteatru Memorijalnog centra Kovači u Sarajevu, u petak 22. jula, bit će izvedena poema "Hava majko koliko ti je srce"
21.07.2022. u 15:08
get url
text

Izvođenju poeme će prisustvovati i osamdesetogodišnja Hava Tatarević, majka šestorice ubijenih sinova iz Zecova kod Prijedora kojoj je poema i posvećena. Majka Hava je simbol bošnjačkog stradanja, simbol bošnjačke majke, heroine, bola, tuge i žalosti, ali također i simbol života, utjehe i nade.

Dan nakon izvođenja ove poeme, 23. jula, navršit će se punih trideset godina otkako su Havini sinovi Senad, Sejad, Nihad, Zilhad, Zijad, Nishad, te suprug Muharem ubijeni tokom zločinačkog pohoda u Prijedoru i zauvijek otrgnuti iz topline doma.

Posmrtne ostatke svojih šest sinova i supruga Hava je pronašla u Tomašici, najvećoj masovnoj grobnici u Bosni i Hercegovini.

Autor poeme je Sabit Bekto, bivši logoraš svih prijedorskih logora i svjedok brojnih tortura. Bosanskohercegovačka glumica i režiserka Hasija Borić izvest će ovu poemu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.