open-navfaktor-logo
search
Izborna trgovina
Potpis majke Nihada Uka na HDZ-ovoj izjavi, sin vijećnika Naše stranke u biračkom odboru u ime HDZ-a
Halima Uk, majka generalnog sekretara Naše stranke Nihada Uka, rekla je jutros Faktoru da "nema nikakve veze s HDZ-om, niti uopće radi ove izbore". Međutim, dokumenti koji su u posjedu Faktora potvrđuju da se potpis Halime Uk nalazi na HDZ-ovom dokumentu kojim ta stranka predlaže nju za svog člana biračkog odbora u Općini Centar u Sarajevu.
14.09.2022. u 17:32
get url
text

 

VEZANI TEKST - Naprasno nestao dokument gdje stoji da je majka Nihada Uka u biračkom odboru u ime HDZ-a

Podaci o članovima biračkih odbora u Centru bili su objavljeni na zvaničnoj stranici Općine Centar, odnosno Općinske izborne komisije u dokumentu "Rješenje o imenovanju predsjednika i članova biračkih odbora kao i njihovih zamjenika za Opće izbore 2022. godine." Nakon što je Faktor objavio tekst o ovoj vezi između Naše stranke i HDZ-a, dokument je naprasno izbrisan sa stranice Općine Centar. No, Faktor je u posjedu i drugih dokumenata koji potvrđuju, kako se čini, da su Naša stranka i HDZ u dogovoru u vezi s biračkim odborima. 

Osim Halime Uk, u biračkom odboru u ime HDZ-a na glasačkom mjestu u Općini Centar bit će i Zlatan Fazlić. Faktorovi izvori tvrde da se radi o sinu Samira Fazlića, vijećnika Naše stranke u Općinskom vijeću Centar. 

Potpis Zlatana Fazlića također stoji na izjavi HDZ-a kojom se predlažu članovi biračkih odbora. On će na dan izbora biti raspoređen na biračkom mjestu "Park Višnjik". 

 

VEZANI TEKST - Naša stranka i razvlačenje bošnjačke pameti: "Vještina je vladati kada neistomišljenicima date slobodu da govore"

Kako se iz svega da zaključiti, radi se o trgovini biračkim odborima između Naše stranke i HDZ-a, gdje je HDZ svoja mjesta ustupio Našoj stranci u Sarajevu, a Naša stranka HDZ-u vjerovatno u Hercegovini. 

Izborni zakon Bosne i Hercegovine strogo zabranjuje ovakvo što te propisuje da će se kaznom od 3.000 KM do 30.000 KM kazniti politički subjekat ako se lažno predstavi u ime drugog političkog subjekta ili fiktivno predstavi politički subjekat kojem je dodijeljeno mjesto u biračkom odboru zbog pogodovanja drugom političkom subjektu kojem mjesto u biračkom odboru nije dodijeljeno. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.