open-navfaktor-logo
search
Sindikat
Potpis sporazuma o odgodi potraživanja s 13 zaposlenika na putu deblokade RMU Zenica
Trinaest zaposlenika Rudnika mrkog uglja Zenica, koji su preduzeće tužili za neuplaćene doprinose i neuvezani staž, sa svojim izvršnim sudskim presudama stoje na putu deblokade tog preduzeća te isplate plaće i obnove proizvodnje – izjavio je predsjednik Samostalnog sindikata RMU Zenica Elvedin Avdić.
06.06.2023. u 12:44
get url
text

Vladajuće društvo, Elektroprivreda Bosne i Hercegovine, kako dodaje, pristala je isplatiti blokade po izvršnim sudskim presudama dobavljačima te za uvezivanje staža penzionisanim radnicima tog preduzeća, kao i aprilsku plaću, zatim naknade za topli obrok za mart i april te rate kredita za mart i april, a koje su poslovne banke skinule sa računa zaposlenika.

- Danas će Uprava EPBiH, kako imamo informaciju, odobriti sva ta sredstva, osim sredstva za uvezivanje staža za naše radnike. Sve će biti odobreno, osim tih ljudi koji su trenutno uposlenici i kojima, kao i svim drugim radnicima, znamo da nije uvezan staž - kazao je Avdić za Fenu.

Ističe da ovakvim rješenjem prestaje potreba odlaska na proteste u Sarajevo, koji su za četvrtak bili zakazani pred zgradama Vlade Federacije BiH i JP EPBiH.

Sada je, podvlači Avdić, problem u samom preduzeću i među njegovim radnicima, od kojih neki odbijaju potpisati sporazume o odgodi isplate po izvršnim sudskim presudama za doprinose penzijsko-invalidskom fondu FBiH.

Avdić ističe kako radnici ne mogu dobiti plaće, a bivši radnici zarađene penzije sve dok je na snazi blokada preduzeća pa se neće ni obnoviti proizvodnja dok radnici ne dobiju plaće.

Napominje kako bi svi koji ne žele potpisati sporazum trebali imati na pameti 20-ak penzionera, koji svaki dan dolaze u preduzeće i traže uplatu doprinosa, kako bi dobili svoje penzije. On je zahvalio svim rudarima iz Koncerna EPBiH koji su im pružali podršku u njihovoj borbi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.