open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Potpisan Memorandum o razumijevanju: Nastavak partnerske saradnje Ministarstva odbrane BiH i SAD-a
Pomoćnik ministra odbrane Bosne i Hercegovine za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović i odbrambeni ataše Sjedinjenih Američkih Država u BiH brigadir Eric R. Adams potpisali su danas Memorandum o razumijevanju - Plan aktivnosti bilateralne odbrambene saradnje za 2023. godinu (Plan M2M aktivnosti) između Ministarstva odbrane BiH i Ministarstva odbrane SAD-a, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH. 
23.02.2023. u 14:11
get url
text

Prije ceremonije potpisivanja Memoranduma, pomoćnik ministra Šajinović zahvalio se na pomoći i podršci Sjedinjenih Američkih Država institucijama odbrane, te kazao da će Sjedinjene Američke Države ostati i u budućnosti partner broj jedan kada je u pitanju podrška, pomoć i saradnja u oblasti odbrane sa Bosnom i Hercegovinom.

Šajinović se u ime Ministarstva odbrane BiH zahvalio timu Sjedinjenih Američkih Država na predanom radu i zalaganju, kao i predstavnicima MO i OSBiH koji su radili na pripremi ovog plana koji će doprinijeti povećanju osposobljenosti Oružanih snaga BiH, kao i nastavku prijateljske i partnerske saradnje između dvije zemlje.

Brigadir Adams je naglasio da cijeni trud i zalaganje koji se ulažu od strane MO i OSBiH, na održavanju i unapređenju odlične zajedničke saradnje. 

Ceremoniji potpisivanja Memoranduma i Plana bilateralne vojne saradnje između BiH i SAD-a prisustvovali su predstavnici iz MO BiH i ZŠ OS BiH zaduženi za implementaciju aktivnosti iz programa saradnje sa Sjedinjenim Američkim Državama, koji su ujedno i sarađivali u pripremi ovog izuzetno sadržajnog dokumenta.

U pratnji visokog vojnog zvaničnika i odbrambenog atašea SAD u BiH brigadira Adamsa, ceremoniji potpisivanja prisustvovao je i šef Ureda za odbrambenu saradnju (ODC) Ambasade SAD-a u BiH kapetan Aaron Thomas sa saradnicima, navodi se u saopćenju MOBiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.