open-navfaktor-logo
search
Završeni pregovori
Potpisan novi kolektivni ugovor, plaće zdravstvenih radnika u SBK rastu za 15 posto
Predstavnici dva sindikata i ministar zdravstva Srednjobosanskog kantona Anto Matić potpisali su danas u Travniku novi kolektivni ugovor za zaposlene u zdravstvu, kojim će plaće zdravstvenih radnika od 1. jula rasti za 15 posto.
17.07.2023. u 14:23
get url
text

- Nakon mjesec i po završili smo proces pregovaranja. Ovaj kolektivni sporazum će vrijediti do 1. jula iduće godine, a ukupna potrebna sredstva za povećanja predviđena sporazumom iznose 10 miliona KM. Dakle, satnica za sve zaposlene povećava se sa 2,6 na tri KM, što je u prijevodu povećanje 15-ak posto. Ove godine pregovore smo relativno brzo završili - rekao je Matić.

Zadovoljstvo su izrazili i predstavnici sindikata.

Predsjednik Strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu SBK Armin Kukić kazao je kako je za zdravstvene radnike ovo najbolji kolektivni ugovor u posljednjih 10 godina.

- Sigurno je najbolji kolektivni ugovor koji smo potpisali posljednjih 10 i više godina. Brzi završetak pregovora obradovao je sve nas u pregovaračkom timu sindikata i što nisu kao dvije prethodne godine doveli do radnog spora - rekao je Kukić.

Predsjednik Strukovnog sindikata liječnika medicine i stomatologije SBK Ivan Blažević kazao je kako je odljev kadra zasad zaustavljen.

 - Do zaključivanja ovog sporazuma plaće zdravstvenih radnika u ovom kantonu bile su na osmom mjestu u FBiH. Egzodus liječnika iz ovog kantona nadam se da je sada zaustavljen. Svako raspisivanje specijalizacija u Zenici ili Sarajevu nas je koštalo liječnika, imali smo značajan odljev kadra. S novim ugovorom postali smo dovoljno konkuretni da zadržimo postojeći kadar i privučemo novi - rekao je Blažević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.