open-navfaktor-logo
search
Saradnja
Potpisan sporazum: Gradit će se 18 zgrada za raseljene osobe
Predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine i federalnog resornog ministarstva potpisali su danas sporazum sa čelnim ljudima općina i gradova u Federaciji BiH za izgradnju 264 stana u 18 zgrada za potrebe raseljenih osoba.
05.02.2020. u 14:30
get url
text

Radi se o saradnji na provođenju Državnog projekta stambenog zbrinjavanja, u okviru Regionalnog stambenog programa (DPSZ/RSP), za Podprojekt BiH6. Zamjenik državnog ministra za ljudska prava i izbjeglice Dževad Mahmutović kazao je da su EU i drugi donatori osigurali oko 36 miliona KM za realizaciju tog podprojekta.

U ime Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, u svojstvu Jedinice za implementaciju na području FBiH, ministar Edin Ramić kazao je da će što se njih tiče kompletno implementirati taj program za područje Federacije BiH, u okviru plana. Glasnogovornica Delegacije Evropske unije Jamila Milović-Halilović podsjetila je da je Evropska unija najveći donator u Regionalnom projektu koji uključuje BiH, Hrvatsku, Crnu Goru i Srbiju.

- Nakon što ljudima damo krov nad glavom važno je i da se, u suradnji s lokalnim zajednicama, svi dodatno angažiramo da im osiguramo dostojanstven život. Da imaju pristup obrazovanju, socijalnim uslugama i naravno zapošljavanju - naglasila je.  

Sporazumi za Podprojekt BiH6 odnose se na Bosansku Krupu, Čapljinu, Domaljevac-Šamac, Donji Vakuf, Goražde, Gornji Vakuf-Uskoplje, Kalesiju, Kladanj, Ključ, Lukavac, Novi Travnik, Odžak, Orašje, Sapnu, Vareš, Vogošću i Zavidoviće.

Gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović ističe značaj potpisanog sporazuma te precizira da će realizacijom biti riješeno stambeno pitanje za 20 uglavnom raseljenih porodica, najugroženijih kategorija.

- Goražde je u usponu, u smislu razvoja privrede. Međutim, više od 200 obitelji još nema adekvatan smještaj. To su posebno osjetljive kategorije ljudi. Sa njima moramo razgovarati, na svaki način im pomagati - naglasio je.      

Ranije ove godine, u Podprojektu BiH5, potpisani su sporazumi sa 29 općina i gradova u Republici Srpskoj o izgradnji i rekonstrukciji porodičnih kuće za raseljene osobe i povratnike.

Zahvaljujući Regionalnom stambenom programu, do kraja programa, bit će osigurano ukupno 3.200 stambenih jedinica za ugrožene izbjeglice, raseljene osobe  i povratnike u Bosni i Hercegovini. Dosad je završeno oko 1.500 stambenih jedinica (1.100 kuća i 400 stanova). Završetak obnove i izgradnje preostalih 1.700 stambenih jedinica predviđen je do 2022. godine.

Za finansiranje stambenog projekta i podršku u provođenju programa donatori RSP-a dosad su izdvojili 287 miliona eura, od toga oko 64 miliona eura za projekte u BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.