open-navfaktor-logo
search
Pomoć povratnicima
Potpisan Sporazum o saradnji za 80 infrastrukturnih projekata u BiH
Zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Dževad Mahmutović danas je potpisao sporazume o saradnji u vrijednosti od 2,5 miliona KM sa implementatorima projekta za obnovu i izgradnju komunalne i socijalne infrastrukture na prostorima gdje žive raseljene osobe i povratnici. 
17.01.2023. u 13:19
get url
text

Vijeće ministara BiH je krajem prošle godine donijelo odluku o udruživanju sredstava sa entitetskim resornim ministarstvima i Vladom Brčko distrikta. 

Ta je odluka dala pozitivan rezultat, te su danas sporazume o saradnji potpisali i predsjednik Komisije za izbjeglice i raseljene osobe BiH Davor Čordaš i direktor Fonda za povratak BiH Bojan Ninković. 

Veliki broj zahtjeva

Čordaš je kazao da su imali puno veći broj zahtjeva, a udovoljili su malom broju, oko 10 posto. 

Ali, veći problem, od onog koji se danas rješava u oblasti komunalne i socijalne infarstrukture, je elektrifikacija. 

- Problem za naše povratnike je elektrifikacija. Riječ je o prostorima koji su udaljeni od elektro-mreže, gdje nije isplativo ulaganje te da nijedna elektroprivreda to ne bi završila - kazao je Čordaš. 

Stoga su danas iskoristili priliku da razgovaraju i o tom problemu, da se pronađu drugačija rješenja, gradnjom solarnih panela na primjer, kako bi se osigurao izvor električne energije povratnicima. 

- Apsurdno je pričati da se u 21. stoljeću ljudima obnavljaju kuće, a da nemaju struju - poručio je Čordaš. 

U okviru zajedničkih projekata na nivou BiH pri kraju je realizacija dva značajna projekta, a to su Regionalni stambeni program i CEV-2. 

Sprovođenje Aneksa 7

Zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Dževad Mahmutović podsjetio je da Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH u okviru svojih redovnih projektnih aktivnosti ima obavezu i da se stara za provođenje Aneksa 7. Dejtonskog mirovnog sporazuma. 

Na žalost, rekao je, dvije godine su bili spriječeni u realizaciji projekata zbog neusvajanja budžeta.

Stoga je Vijeće ministara BiH i donijelo odluku o udruživanju sredstava sa entitetskim resornim ministarstvima i Vladom Brčko distrikta.  

- Time je u Fondu za povratak osigurano oko 2,5 miliona KM za 80 projekata. Od projekata koje smo danas potpisali 57.000 ljudi će imati direktnu korist kroz infrastrukturne projekte koje smo dodijelili – naglasio je Mahmutović. 

Treba više novca 

I on se dotakao pitanja elektrifikacije, te kazao da procjena projekata koje su dobili od aplikanata vrijedi oko 13 miliona KM, a oko 5.000 KM bi trebalo da košta svaka pojedinačna elektrifikacija.  
 
- Nismo imali sredstava, nedovoljna su i država se mora pobrinuti za to – kazao je Mahmutović, te zahvalio načelnicima i gradonačelnicima, predstavnicima vjerskih zajednica koji na terenu realiziraju projekate.  

Izrazio je nadu da će ubuduće biti puno više sredstava i potpisanih ugovora, jer "bez povratnika nema ni BiH onakvu kakvu svi želimo". 

Načelnici općina Milići, Uskoplje/Gornji Vakuf i Prnjavor, Marko Savić, Sead Čaušević i Darko Tomaš su zahvalili svima na uloženom naporu, te poručili da, iako su izgubili nadu, projekti će ipak biti realizirani što će povratnicima omogućiti kvalitetniji život. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.