open-navfaktor-logo
search
Podrška
Potpisani ugovori o zapošljavanju i samozapošljavanju 25 djece šehida u ZDK
U sjedištu Vlade Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) potpisani su ugovori o zapošljavanju i samozapošljavanju 25 djece šehida i poginulih boraca iz tog kantona.
06.11.2020. u 14:25
get url
text

Program zajedno realiziraju Federalni zavod za zapošljavanje i Ministarstvo za boračka pitanja ZDK, koji su osigurali po 100.000 KM, a implementator projekta je Služba za zapošljavanje ZDK. 

Četvero korisnika dobilo je pomoć za pokretanje biznisa u iznosu od 7.200 KM, a 21 korisnik podršku za zapošljavanje u firmama u iznosu od 72.000 za osobe sa srednjom stručnom spremom, te 9.600 KM za osobe sa VSS spremom. Isplata će se vršiti u 12 jednakih mjesečnih rata. 

- Ministarstvo za boračka pitanja realizira 14-15 različitih projekata, međutim projekti zapošljavanja, posebno djece šehida, najhumanija su dimenzija našeg rada i s ovim projektima ćemo nastaviti i u budućnosti - rekao je ministar za boračka pitanja ZDK Fahrudin Čolaković. 

Premijer ZDK Mirza Ganić izrazio je zadovoljstvo što je 25 djece šehida i poginulih boraca riješilo pitanje zaposlenja, te što je drugu godinu u prilici da učestvuje u realizaciji ovog projekta. U decembru prošle godine posao je dobilo 33 djece. 

- Volio bih da je status djece šehida i poginulih boraca davno riješen, ali mi svojim radom i pažnjom, a cijeneći šta su njihovi roditelji dali za odbranu naše domovine BiH, radimo i kreiramo programe, a to ćemo raditi sve dok se i zadnje dijete šehida ne zaposli - rekao je Ganić. 

Direktor Službe za zapošljavanje ZDK Anto Pešić istakao je da se stanje na tržištu rada normalizira, čemu doprinose i ovakvi projekti. 

- Statistički podaci govore da se u zadnjih mjesec dana broj nezaposlenih smanjio i da se vraćamo u neko razdoblje prije pandemije. Tome u prilog idu i podaci Porezne uprave FBiH prema kojima se broj zaposlenih povećao, a to su pokazatelji da se stvari kreću nabolje - rekao je Pešić, navodeći da je ova služba jedan od najvećih korisnika podsticaja Federalnog zavoda za zapošljavanje u FBiH, saopćeno je iz Press službe ZDK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.