open-navfaktor-logo
search
Podrška mladima
Potpisani ugovori za stipendiranje uspješnih sportista Općine Novi Grad
U Općini Novi Grad Sarajevo potpisani su ugovori za stipendiranje šezdeset dvoje učenika i studenata sportista koji su ostvarili izvanredne sportske uspjehe u protekloj takmičarskoj sezoni na domaćim i međunarodnim takmičenjima.
26.12.2023. u 09:24
get url
text
Općina Novi Grad

Općina Novi Grad niz godina pruža mladim sportistima, ali i sportskim klubovima i kolektivima podršku u vidu sportskih stipendija i drugih vidova finansijske podrške. Ove godine su iz budžeta Općine za sportske stipendije izdvojena znatno veća sredstva u odnosu na prethodne godine. Također, i broj prijava je povećan gotovo 50 posto u odnosu na raniji period. Najviše pojedinačnih stipendija dodijeljeno je u kategoriji taekwondoa, zatim odbojci, plivanju, vaterpolu...

Na potpisivanju ugovora stipendistima, njihovim roditeljima i trenerima obratio se općinski načelnik Semir Efendić, uputivši im čestike za postignute rezultate, sa željom za uspjeh i u narednoj takmičarskoj sezoni, da postignu što bolje rezultate i osvoje što više medalja. Načelnik je kazao da će nadležna općinska Služba nastojati u skladu sa finansijskim mogućnostima i budžetom za narednu godinu, planirati povećanje mjesečne stipendije.

Osim stipendiranja učenika i studenata Općina puno ulaže u sportsku infrastrukturu, te daje finansijsku podršku sportskim klubovima iz Novog Grada. Konstantno se radi na tome da uslovi za sve sportove budu što bolji, da imamo i sportske dvorane, sportske terene, vanjske i unutrašnje, za sve vrste sportova.

Također, Općina pomaže i prvoplasirane sportske klubove (fudbal, košarka, rukomet i odbojka) iz novogradske općine, kroz finansiranje troškova lige i drugih troškova takmičenja, a u prijedlogu budžeta za 2024. godinu planirana su sredstva za finansiranje članarine za treniranje djeci koja se žele baviti sportom, a nemaju finansijsku mogućnost.

Ahmed Hasaković, učenik trećeg razreda Prve bošnjačke gimnazije, rekao je da sportisti imaju puno troškova, te da im stipendija puno znači.

- Bavim se plivanjem već 12 godina i trenutno treniram u plivačkom klubu Sport time. Osvojio sam šest zlatnih medalja na prošlom državnom prvenstvu Bosne i Hercegovine, plasman na Evropsko juniorsko prvenstvo dvije godine zaredom, plasman na svjetsko prvenstvo i mnoge međunarodne medalje - rekao je Ahmed Hasković.

Tarik Sorguč trenira u sportskom plesnom klubu Bolero.

- Puno nam znači ova pomoć i zahvaljujem se Općini što je prepoznala naš uloženi trud i sve rezultate koje smo postigli, ne samo iz mog sporta nego iz ostalih sportova. Sportski ples čine latino-američki i standardni plesovi, to je spoj sporta i umjetnosti u jednom. Sa svojom partnericom Amnom Osmanagić imali smo priliku da ove godine predstavljamo BiH u latinoameričkim plesovima u Brnu, u Češkoj, gdje smo postigli zapažene rezultate. Iza nas su brojni uspješni turniri, a ovo ćemo da iskoristimo kao dodatni motiv i vjetar u leđa za dalje uspjehe - naglasio je Tarik Sorguč, navodi se u saopćenju Općine Novi Grad.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.