open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Potpredsjednica VSTV-a Ružica Jukić: Kritike na račun mise za žrtve Bleiburga su napad na temelje katoličke vjere
Potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine Ružica Jukić je kritike članova Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i Željka Komšića na račun najavljenog održavanja mise u Sarajevu za žrtve Bleiburga ocijenila kao "napad na temelje katoličke vjere".
09.05.2020. u 09:24
get url
text

Džaferović je, podsjetit ćemo, ukazao na činjenicu da se Bleiburg koristi za pokušaj rehabilitacije ustaške ideologije u danima kada cijela Evropa obilježava pobjedu nad fašizmom.

- Ne vidim nikakvu vezu Sarajeva sa Bleiburgom. Ako u kontekstu Drugog svjetskog rata za nekoga u Sarajevu treba moliti, onda su to hiljade nedužnih žrtava Maksa Luburića i ustaškog režima - kazao je Džaferović.

Dodao je da od nadbiskupa vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića očekuje da preispita odluku o održavanju mise.

VEZANI TEKST - Džaferović: Ako za nekoga treba moliti u Sarajevu, onda su to Luburićeve žrtve

- Ne možemo se miješati u crkvene poslove, niti zabranjivati održavanje mise, ali je i Crkva dužna da vodi računa o porukama koje šalje svojim djelovanjem - poručio je Džaferović.

Komšić je također poručio kardinalu Puljiću da se pomoli i za duše nevino ubijenih žrtava zločinaca koji su stradali u Bleiburgu.

- Neka se sjeti zločina Crne legije Jure Francetića, zločina Maksa Luburića u Sarajevu, i pomoli se za duše hiljada nevinih civila uključujući i djecu pobijenih na najbrutalnijni način u Jasenovcu i Donjoj Gradini. Ili ako neće, onda sebe radi da makar pročita nešto o istim tim zločincima i njihovim zločinima, i da sam u sebi prihvati da su ti za koje želi da se moli u sarajevskoj katedrali, počinili takve zločine od kojih su se užasavali čak i njihovi nacistički gospodari – izjavio je Komšić.

Ove poruke je Jukić nazvala "nevjerovatnim", te je osudila, kako je kazala, miješanje u rad jedne vjerske zajednice.

- Pogotovo, kada se ima u vidu da se radi o članovima Predsjedništva, koji nisu katolici, niti su izabrani od strane Hrvata – konstatirala je potpredsjednica VSTV-a BiH.

VEZANI TEKST - Komšićeva poruka kardinalu Puljiću: Pomolite se i za duše žrtava Jure Francetića i Maksa Luburića

Stekla je, kaže, dojam da su svi Hrvati "zločinci po rođenju" i da su zločini koje su počinili pripadnici hrvatskog naroda veći od ostalih zločina.

- Uvijek mi je na pameti rečenica: "Pobjednici pišu historiju". Kada ste najmanji narod u jednoj državi, onda teško da možete biti pobjednik – napisala je Jukić u svom osvrtu na društvenim mrežama.

Tvrdi da su žrtve Bleiburga bile čitave porodice, među kojima su bili žene i djeca, te da se onima koji su počinili zločine trebalo suditi, a ne pucati u njih.

- To je zločin, gospodo – presudila je potpredsjednica VSTV-a BiH.

Presudila je također da su se zločini u BiH "dešavali na sve tri strane", a da nijedan narod ne priznaje zločince iz naroda kojem pripadaju, pa ih se, kako je kazala, dočekuje na aerodromima kao heroje.

- Zašto gore navedena dva člana Predsjedništva ne prozvaše muslimanske svećenike, koji su uz tekbir, učili jasin i kasidu "O Hažetu" , za duše šehida. Tom prilikom je Muftija Muamer ef. Zukorlić tražio da Vlada Republike Srbije otvori arhive i da dozvoli porodicama stradalih, da se znaju gdje se nalaze mezarja stradalih. Stradalih na isti način, kao ovi iz Bleiburga, to jest likvidiranih, bez ikakvog suđenja. Trebalo bi mi puno više prostora da nabrojim sve neprincipijelosti, zato ću se zadržati na ovome – napisala je Jukić.

Ocijenila je i da Džaferović i Komšić nastoje "ponovo usmjeriti gnjev naroda na Hrvate i katoličku zajednicu", koji su, tvrdi, dežurni krivci za sve u ovoj državi, a kako bi se skrenula pažnja sa drugih afera.

Prethodno navedeno je samo dio istupa potpredsjednice VSTV-a Ružice Jukić, čije je izdvajanje iziskivalo veliki trud i mnogo vremena uloženog u ispravljanje gramatičkih grešaka. Njen cijeli istup možete pročitati na priloženom linku.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.