open-navfaktor-logo
search
Doputovao u Sarajevo
Potpredsjednik AK Partije Numan Kurtulmus će prisustvovati dženazi Hasanu Čengiću
Zamjenik predsjednika turske Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Numan Kurtulmus zajedno sa delegacijom doputovao je danas u Sarajevo gdje će prisustvovati dženaza-namazu Hasanu Čengiću, bivšem predsjedniku Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i jednom od osnivača Stranke demokratske akcije (SDA).
08.11.2021. u 10:33
get url
text

Delegaciju iz Republike Turske zajedno s Kurtulmusom čine pomoćnik predsjednika stranke Efkan Ala, predsjednik Parlamentarne grupe prijateljstva Turske i Bosne i Hercegovine Refik Ozen, potpredsjednik parlamentarne grupe AK Partije u Velikoj narodnoj skupštini Republike Turske Mahir Unal, pomoćnik ministra vanjskih poslova Turske Yavuz Selim Kiran, glavni savjetnik predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana, Sabri Demir, te Hasan Topaloglu, predsjednik SEDEF fondacije koja je osnivač Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS).

Čengić je preminuo u 64. godini. Rođen je 30. augusta 1957. godine u selu Odžak kod Foče, a završio je nekadašnji Islamski teološki fakultet, danas Fakultet islamskih nauka, u Sarajevu.

U procesu muslimanskim intelektualcima u Sarajevu 1983. godine osuđen je na deset godina zatvora, a odležao je pet po pravosnažnoj presudi za verbalni delikt.

Jedan je od osnivača SDA u kojoj je u periodu prije rata u Bosni i Hercegovini obavljao funkciju tehničkog, a zatim generalnog sekretara u Centrali SDA.

Od 1992. do 1996. godine bio je načelnik za logistiku izvan zemlje u Generalštabu Armije BiH. Od februara do decembra 1996. bio je zamjenik ministra odbrane Federacije BiH. U više navrata biran za federalnog i državnog zastupnika, navodi "Preporod".

Čengić je dobitnik priznanja "Zlatna značka" Patriotske lige i "Srebreni štit" Oružanih snaga Republike BiH.

Dženaza Hasanu Čengiću klanjaće se danas u haremu Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu u 11 sati. Drugi termin dženaze i ukop biće obavljeni na porodičnom mezarju Čengića u Odžaku kod Ustikoline u 14,30 sati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.