open-navfaktor-logo
search
SDA Tuzla
Potvrđen dogovor Jasmina Imamovića i Mirsada Kukića
Glasanje na 23. redovnoj sjednici Gradskog vijeća Tuzla je potvrdilo i pokazalo da postoji dogovor tuzlanskog SDP-a (Jasmina Imamovića) i PDA (Mirsada Kukića)
30.08.2018. u 19:27
get url
text

Navedeno je ovo u saopćenju za javnost iz Gradskog odbora SDA Tuzla, nakon što je na jučer održnoj sjednici, kao i na dvije prethodne sjednice, Klub vijećnika SDA poslao prijedloge za izmjenu određenog broja članova radnih tijela (Komisija i Savjeta) pri Gradskom vijeću Tuzla koji su imenovani iz reda SDA.

- Komisija za izbor i imenovanje je razmatrala i usvojila prijedloge Kluba SDA, te ih proslijedila prema Gradskom vijeću Tuzla. Dakle, Vijeće je trebalo samo potvrditi prijedloge Komisije jer dosadašnja praksa, a u skladu sa Poslovnikom o radu GV Tuzla, je bila takva da svaka stranka ima pravo izmjene svojih članova u radnim tijelima, a na osnovu zvaničnih izbornih rezultata objavljenih u "Službenom glasniku Bosne i Hercegovine.

Nažalost, kao što smo najavljivali u prethodnim saopćenjima, vladajuća većina na čelu sa SDP-om, Tuzlanskom alternativom, DF-om i samostalnim vijećnicima koji su napustili SDA, tokom glasanja o ovoj tačci na posljednjoj sjednici Vijeća bila je suzdržana, te je tako onemogućena izmjena članova radnih tijela, što je presedan u dosadašnjem radu GV Tuzla. Samo 40 dana prije izbora, svjedoci smo pojave nove koalicije u Gradskom vijeću Grada Tuzla, tačnije, SDP i PDA, o čemu se u gradskim kuloarima već otvoreno priča. Cijeni se da je riječ o izbornom dogovoru između ove dvije političke opcije za predstojeće Opće izbore, što je pogubno za Grad Tuzlu, o čemu smo već upozoravali građane Grada Tuzle - navodi se u saopćenju.

Iz Kluba vijećnika SDA dalje navode da "kao i na prethodnim sjednicama, takozvani samostalni vijećnici koji su svoj mandat u Vijeću dobili zahvaljujući glasovima SDA, a sada su članovi PDA, bili su neprincipijelni, politički nepismeni i glasali protiv zahtjeva Kluba vijećnika SDA (Stranci koja im je ukazala povjerenje i dala političku afirmaciju), sramno dajući podršku većini u GV Tuzla koju čini SDP sa svojim političkim satelitima".

- Ovim putem ponovo skrećemo pažnju građanima i široj javnosti da ovakvi neprimjereni politički postupci i interesne koalicije ne donose napredak društvenoj zajednici, već samo stvaraju haos, pometnju i još veću neizvjesnost po građane Tuzle na planu stvaranja zdravih demokratskih odnosa u zajednici - naveli su iz Kluba SDA.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.